Амбасада Русије у БиХ хитно реаговала због намере СДА да се промени име Републике Српске – Додик: Потписана заједничка изјава

Амбасада Руске Федерације у БиХ предложила је партнерима из Управног одбора Савета за спровођење мира да сутра буде одржана ванредна седница због намере СДА да доведе у питање дејтонско име Републике Српске.

амбасада руске федерације у бих
Фото: Виталиј Ањков, Спутњик

Из Амбасаде Руске Федерације изразили су забринутост због намере СДА да доведе у питање дејтонско име једног од ентитета БиХ и упозорили да овакве иницијативе угрожавају процес националног помирења са тешко предвидивим последицама.

„Сматрамо такве изјаве опасним покушајем ревизије мировног споразума, што подрива стабилност у земљи и компликује формирање институција на свим нивоима“, речено је Срни у Амбасади Русије, после јучерашње најаве СДА да ће покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива „Република Српска“.

Како ће Српска одговорити СДА: Додик са председницима парламентарних странака

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик одржао је данас у Бањалуци састанак са председницима парламентарних политичких странака из Републике Српске.

Додик је сазвао састанак лидера свих политичких странака заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ, поводом најаве СДА о иницијативи за преиспитивање назива Републике Српске.

„Мислим да је веома важно да Српска још једном на том нивоу искаже консензус о овом питању. Затражићемо заседање Народне скупштине ако иницијатива буде поднесена Уставном суду БиХ. Затражићемо адекватне мере“, истакао је Додик у Источном Сарајеву, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Састанак, који је почео у 15 часова, одржан је у згради Владе Републике Српске.

амбасада руске федерације у бих
Фото: Дејан Симић, Спутњик

Јединствен став — Иницијатива СДА удар на Устав и Дејтонски споразум

У току је конференција за медије председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, која је отпочела одмах пошто је претходно одржаo састанак са председницима парламентарних политичких странака из Републике Српске.

Додик је рекао је да су сви представници политичких партија потписали заједничку изјаву и поновио да је најава иницијативе СДА о имену Републике Српске представља удар на Устав и Дејтонски споразум.

амбасада руске федерације у бих
Фото: Срна

Он је додао да је захвалан свим учесницима што су се одазвали овом састанку, те да су, после расправе, дошли до заједничке изјаве.

Спутњик

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.