Стефан Немања велики као шестоспратница стиже из Русије (фото)

Грађевинска дозвола за преуређење Савског трга, на чијем ће централном месту бити споменик оснивачу српске средњовековне државе Стефану Немањи, биће издата за 15 до 20 дана, радови би требало да почну у марту, а нови трг би у пуном сјају Београђанима био предат на употребу већ на јесен.

преуређење савског трга
Фото: Скупштина града Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је о радовима који предстоје Спутњику испричао по повратку из Москве где се, каже, уверио да израда споменика Стефану Немањи напредује одлично. Он је заједно са осталим члановима делегације града, али и генералним секретаром председника Републике Николом Селаковићем, посетио атеље руског вајара Александра Рукавишњикова, који ради споменик Стефану Немањи.

Весић нам је напоменуо да је завршена скоро половина споменика, а да су тренутно у току радови на постаменту у облику византијског шлема.

преуређење савског трга
Радионица у којој се ради на споменику / Фото: Град Београд

„У овом тренутку се лије византијски шлем којим ће грађани моћи да пролазе и да виде најважније детаље из живота Стефана Немање, а такође се ради и скулптура која је висока 15 метара и заједно са шлемом споменик ће бити висок око 23 метра. То је отприлике висина зграде од шест спратова“, истиче заменик градоначелника.

Споменик ће пре него што стигне у Београд у Москви бити изливен у бронзи. Већ у мају ће делови споменика почети да стижу у Београд и он ће бити састављен у Србији, прецизирао је саговорник Спутњика, али и указао на још један битан моменат посете Москви.

преуређење савског трга
Завршена скоро половина радова на споменику / Фото: Град Београд

„Оно што је било још важније, представили смо вајару Рукавишњикову идејно решење за цео Савски трг јер ће централно место на њему заузимати управо споменик Стефану Немањи“, указао је Весић.

Он је објаснио да је зато било значајно да вајару представе решење Савског трга које му се, каже, веома свидело и он ће у договору са архитектама из Шпаније чије је решење победило на конкурсу, разрађивати онај део где се налази споменик.

преуређење савског трга
Делови споменика Стефану Немањи Фото: Град Београд

Весић је подсетио да је прошле недеље завршен међународни конкурс за идејно решење Савског трга, који ће, сматра он, изгледати сјајно. Са будућим изгледом Савског трга јавност ће бити упозната у уторак.

преуређење савског трга
Споменик Стефану Немањи / Фото: Скупштина града Београда

„Грађевинску дозволу ћемо издати у наредних 15-20 дана. Надам се да ћемо током марта моћи да почнемо радове који ће трајати четири-пет месеци, максимум пола године када ће посао бити завршен. Тако да ћемо истовремено до јесени имати завршен и Савски трг који ће бити потпуно реконструисан, претворен у пешачку зону, само са трамвајима који прелазе преко, и споменик Стефану Немањи, који ће бити највећи споменик који имамо у Београду“, рекао је Весић за Спутњик.

Мира Канкараш Тркља, Спутњик