УКИНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕНЗИОНЕРКЕ ЦОКЕ која је убила инвеститора на Звездари: Због опречних вештачења, биће наложено супервештачење

– Због опречних мишљења вештака, суд ће током предстојећег поступка вероватно наложити супервештачење како би се коначно утврдило да ли је Цока способна за суђење – сматра бранилац Горан Дошен

стојанка стојановић
Фото: В. Лалић, РАС Србија

Виши суд у Београду укинуо је оптужницу и наложио допуну истраге против пензионерке Стојанке Стојановић Цоке (71), која је у септембру прошле године хицима из пиштоља убила грађевинског инвеститора Зорана Трифуновића (58) у Улици Вучићев пролаз у београдском насељу Звездара, пише Курир.

Брутално убиство забележиле су сигурносне камере, а на снимку се јасно види како Стојановићева, маскирана качкетом, прилази Трифуновићу на улици, а потом из торбе вади пиштољ и пуца у њега. После злочина она је мирно отишла у своју кућу, где се пресвукла и легла у кревет. Истрагом је утврђено да је пиштољ којим је починила злочин у власништву њеног сина, који је у том тренутку спавао у кући.

цока
Убијени инвеститор Зоран Трифуновић / Фото: Prinscreen

Више тужилаштво је после истраге недавно подигло оптужницу против Стојановићеве, којој је на терет стављено кривично дело убиство, за које је запрећена казна од 15 година затвора.

Урачунљива или не?

– Виши суд који је преиспитивао оптужницу закључио је да је у истрази дошло до пропуста у вези са балистичким вештачењем, па је наложено да се ти недостаци отклоне. Током истраге обављена су и неуропсихијатријска вештачења која су дала опречне резултате. Једна група вештака сматра да је Цока неурачунљива и да јој се због тога не може судити, док друга оцењује да је она процесно способна – рекао је бранилац, адвокат Горан Дошен.

Он је казао да ће због опречних мишљења вештака, суд током предстојећег поступка вероватно наложити супервештачење како би се коначно утврдило да ли је Цока способна за суђење.

Покушала да пререже вене

– Моје мишљење је да она није процесно способна, и то ћу се трудити да докажем. Поред тога, она се од хапшења налази у веома тешком психичком стању, а подсетићу и да је у затвору већ једном себи покушала да пререже вене – казао је Дошен.

Стојановићева је после хапшења најпре негирала да је починила злочин, али је на саслушању пред тужиоцем, где су јој наводно предочени докази у виду парафинских рукавица и видео-снимак, одлучила да се брани ћутањем.

цока
Марко Стојановић, Стојанкин син / Фото: Информер

Дуги низ година у сукобу

Марко Стојановић, син осумњичене пензионерке, изјавио је после њеног хапшења да је његова мајка дуги низ година била у сукобу са инвеститором Трифуновићем.

Стојановић је навео да је инвеститор присиљавао Цоку да му прода плац и своју кућу, где је хтео да гради нови објекат. Стојановић је такође тврдио да је Цока више пута пријављивала Трифуновића полицији због претњи и угрожавања сигурности, али да нико није благовремено реаговао.

Телеграф