У чачанској болници јутрос преминуло двоипогодишње дете, сумња се на ГРИП! БРОЈ ЖРТАВА РАСТЕ!

Двогодишње дете преминуло је рано јутрос у чачанској болници услед респираторних проблема, а како сазнајемо постоји сумња да је смрт наступила због компликација изазавних вирусом грипа, због чега је наложена обдукција.

грип
Фото: Илустрација

Дете старости две године и осам месеци у чачанску болницу примљено је у петак нешто после 20 часова са знацима респираторне инфекције.

„После педијатријског прегледа, око 20.40 часова дете је хоспитализовано на одељење педијатрије, где су спроведене све неопходне дијагностичке процедуре и укључена адекватна терапија, уз праћење виталних функција које су биле стабилне и на последњем клиничком прегледа око 04:00 сата јутрос“, саопштено је из ове здравствене установе.

Додају да је убрзо после тога дошло до изненадног погоршања, и уз све предузете мере реанимације педијатра и анестезиолога, могао се констатовати „летални исход у 05.37 часова“, саопштила је чачанска болница.

Расте број жртава! Ако приметите ове симптоме, хитно код лекара: Од грипа у Србији преминуло 15 пацијената! Ево како да се заштитите

Стручњаци из Института „Батут“ кажу да је 84.969 особа оболелих уобичајен број за ово доба године и саветују грађанима да воде рачуна о превентивној хигијени

Од почетка сезоне грипа у Србији је умрло 15 људи, док се са симптомима овог вируса лекарима за помоћ обратило 84.969 особа, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Епидемије грипа пријављене су на територији Пиротског и Златиборског округа, а региструје се средњи интензитет активности вируса и широка географска распрострањеност.

– Највећи број оболелих у нашој земљи бележи се код деце у узрасној групи до четири године – наводе из „Батута“.

грип
Фото: Илустрација

Потврђени случајеви грипа су са територије Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког и Златиборског округа. Оболели од грипа регистровани су и у Шумадијском, Моравичком, Рашком, Пиротском, Браничевском, Подунавском, Јужнобанатском, Мачванском, Борском, Сремском, Топличком, Зајечарском и Пчињском округу.

Бројке

  • 15 смртних случајева од грипа засад је потврђено у Србији; 84.969 оболелих са симптомима сличним грипу досад је пријављено

Код оболелих пацијената потврђени су вируси грипа типа А (Х1Н1 и Х3Н2), који су најзаступљенији и у земљама у региону.

Из „Батута“ подсећају грађане да се придржавају општих мера превенције попут проветравања просторија у којима се борави, хигијене дисајних путева и хигијене руку. Поред вакцинације, да би се заштитили од грипа, грађани не би требало да пију из исте чаше са другим особама, да не деле храну са другима, да се што више крећу и имају добар сан.

Епидемија у Нишу  – Дупло више болесних

У Нишу је пријављена епидемија због знатног повећања броја оболелих од грипа.

– У последњој недељи има дупло више оболелих него у претходној. Дом здравља Ниш нам је укупно пријавио 1.691 оболелог од грипа и сличних вирусних инфекција – рекла је Марина Костић, шефица Одсека за респираторне и заразне болести Института за јавно здравље у Нишу. У Нишу је хоспитализовано 34 одраслих пацијената и осморо деце.

Чињенице

Симптоми грипа:

– висока температура

– малаксалост

– главобоље

– бол у мишићима

– бол у очним јабучицама

– мучнина

– стомачне тегобе

– осећај тескобе

– бол у грлу

Блиц / Курир