Милијардер у паници: Распада се сорошевска, а рађа нова Европа

Порука Џорџа Сороша, да ће Европска унија ако се не пробуди завршити као Совјетски Савез, представља само јефтин маркетиншки трик, истиче у разговору за Спутњик историчар Драгомир Анђелковић.

порука џорџа сороша
Џорџ Сорош / Фото: АП

„Сорош покушава да плаши Европљане. Или ће бити по моме, или ћете гласати за оне који воде политику какву ја желим, или морате бити свесни да Европе неће бити. Поређењем са Совјетским Савезом Сорош имплицира и могуће проблеме“, каже Анђелковић.

Анђелковић сматра да Сорош није улазио дубински у анализу правног поретка ЕУ и СССР-а, него је начинио симболичко поређење стављајући акценат на распад, на сукобе и проблеме, с намером да плаши људе, а не да говори истину.

„Сорош жели Европу без идентитета, Европу без националних држава којом би управљала наднационална елита у интересу наднационалног капитала, а то свакако подразумева одрицање од хришћанских вредности и традиције европских народа“, објашњава Анђелковић.

Он истиче да Сороша плаши суверенистички препород, могућност тријумфа национално оријентисаних снага које уважавају државност својих нација и држава и које држе до хришћанске традиције и вредности на којима је Европа вековима била утемељена.

„Ради се о јефтином маркетиншком трику, јер Европа ће се распасти управо због супротних разлога, ако изгуби своју суштину и ако се продужи сорошевска политика. Ако се Европа од тога отргне и врати националној традицији, онда можемо да очекујемо праву Европу у духу вредности које је заступао Де Гол, Европу суверених нација међусобно повезаних у савез од Гибралтара до Урала. Европу која обухвата и садашњу Европску унију, али има и добре односе и сарадњу са Русијом.“

Анђелковић сматра да све говори да ће праве европске снаге победити, снаге које нису евроскептичне, него су само скептичне у односу на ону Европу какву заговара Сорош.

„Оне нису против повезивања европских народа на начин који њима одговара. То су снаге које ће по свему судећи тријумфовати на изборима, али видећемо да ли је то потпуна или релативна победа. Да ли ће имати довољно снаге да формирају на нивоу ЕУ, условно речено, власт.“

Анђелковић закључује да предстоји велика битка, јер ће и поред тријумфа правих европских странака, садашње мејнстрим европске, снаге које тренутно владају Европом, покушати да се групишу и поново успоставе контролу.

Јелена Вучићевић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.