Италија разматра одлуку о проглашењу независности Косова? 9.000 људи потписало петицију, сутра пред надлежним органима власти

Дејан Кушало из Савеза Срба у Италији подсећа да је та држава присутна на тзв. Косову преко КФОР-а и да је важна чланица Европске уније. Срби из Италије и група италијанских интелектуалаца поднеће сутра италијанским властима, на дан када је та земља признала самопроглашену независност Косова, петицију са предлогом да преиспитају ту одлуку

срби из италије
Стефано Верноле, покретач петиције о италијанском повлачењу признања Косова / Фото: cese-m.eu

Срби из Италије и група италијанских интелектуалаца поднеће сутра италијанским властима, на дан када је та земља признала самопроглашену независност Косова, петицију са предлогом да преиспитају ту одлуку, рекао је Танјугу један од покретача петиције и повереник за хуманитарна питања у Савезу Срба у Италији, Дејан Кушало.

Према његовим речима, петиција, коју је, каже, потписало око 6.000 људи и око 3.000 путем онлајн формулара, биће прослеђена министрима у влади, Сенату и доњем Дому парламента.

– Наш предлог је да Италија још једном размотри идеју о признању, јер по тадашњем закону, то је требало да буде одлука парламента. Дакле, скупштина је требало да одлучи да ли они признају Косово као државу, међутим, то је урадио Савет министара. Недостаје та легална страна што ми желимо да искористимо – рекао је Кушало.

Разлог је, каже, једноставан, а то је да се поново чује прича о КиМ и да се види ко од парламентараца подржава Србију.

срби из италије
Фото: Pixabay/change.org

Он подсећа да је Италија присутна на Косову преко КФОР-а и да је важна чланица Европске уније.

– Када би петиција дошла у парламент сигурно би се та осетљивост према Косову опет повратила и можда би могли да кажемо неку реч о томе шта се тамо дешава, у каквој ситуацији живе Срби на тој територији, а можда и помогнемо нашој држави да добије “још снаге“ у борби за Космет – рекао је Кушало који у Италији живи од 1995. године.

Он је указао да је током прикупљања онлајн потписа било много претњи, чак и претњи смрћу.

У сваком случају, Кушало, сматра да на овај начин могу да ураде нешто корисно за Србе на КиМ, али и за преговоре између Београда и Приштине. Он истиче да само у Вићенци живи око 50.000 Срба.

Иначе, у петицији се наводи да КиМ представља срце српске цивилизације, да у Уставу Србије пише да је КиМ део Србије, а указује се и на резолуцију 12 44 СБ УН.

Наводи се и да је упркос присуству међународних оружаних снага, такозвана ОВК успела да протера скоро све неалбанске националне мањине, то јест 240.000 особа српске, црногорске, турске, ромске, јеврејске, египатске, горанске и хрватске, уништавајући стотине православних цркава и других верских објеката, те да је део српске заједнице, посебно у Метохији, принуђен да живи у енклавама опкољеним албанском већином.

Подсећају да се признање Косова десило 20. фебруара 2008. године путем писма које је Приштини упутио бивши министар спољних послова Масимо Д’Алема, без било какве претходне парламентарне дебате и укључивања у то политичких снага, било већине, било опозиције.

Потписиници петиције, каже се даље, захтевају отварање парламентарне дебате о могућности Италије да поново размотри признање Косова као независне државе и веће ангажовање италијанских војних, политичких и културних власти на заштити мањина и културних добара на Косову и Метохији.

срби из италије
Фото: Илустрација, Printscreen Google Maps

Траже посебно од различитих посланичких група да се формално изјасне по питању италијанског признања Косова, а од актуелне италијанске владе да координира сарадњу са владом у Београду како би добила информације везане за актуелну ситуацију у покрајини Космет.

Захтевају од Италије да, у складу са Резолуцијом 1244 СБУН, промовише на свим одговарајућим местима безбедан повратак домовима избеглих и прогнаних са Косова и Метохије.

Петицију погледајте ОВДЕ.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.