ПОГУБНИ ДИЛ ХАРАДИНАЈА И БРИТАНАЦА Званични Лондон игра на тзв. косовског премијера, а све ИМА ВЕЗЕ И СА РУСИЈОМ

0

„Косовски премијер“ Рамуш Харадинај има старог-новог “старатеља”, који му у његовој осионој политици држи леђа, а по потреби и пружа заштиту. Реч је о Великој Британији, чија улога на Косову можда није толико експонирана као, на пример, америчка, али која итекако сарађује чак не толико ни са косовском владом, колико са појединцима из актуелне власти.

рамуш харадинај
Фото: Ђорђе Којадиновић, РАС Србија / Shutterstock

Отуда ова земља нема ни превише критичан став по питању такси које је Приштина увела на робу са Србијом, тек понекад се огласи када је реч о решењу косовског проблема, и прилично на ствари гледа из прикрајка. То је, међутим, само наизглед.

То за Блиц потврђује и извор из дипломатских кругова, који указује на сарадњу приштинских власти и британске дипломатије која је, чини се, једна од ретких која се још колико-толико узда у Харадинаја, пре него у остале приштинске лидере.

Блицов извор потврђује ове везе, али наводи и да Британци не желе брзо решење косовског проблема, “а нарочито не овакво са разграничењем и да они не воде главну реч”.

– Имају и блажи став када је реч о таксама, и не одговара им да се брзо настави дијалог. Разлог томе је и њихова ситуација када је реч о Брегзиту, труде се да елиминишу или, колико је могуће, умање руски утицај на овим просторима, а повећају свој и наметну се као велика сила с обзиром на то да излазе из ЕУ – прича наш извор, уз опаску да би све то постигли, “играју на свим фронтовима”.

рамуш харадинај
Самит о Западном Балкану у Лондону / Фото: Влада Србије / Промо

Један од њих је управо сарадња са Харадинајем. Она можда и није толико очигледна и директна, али је врло “жива”. Како је Блиц раније писао, веза за ту сарадњу је Ардијан Ђини, који је Харадинајев заменик у његовој партији Алијанса за будућност Косова (ААК). Ђини је, иначе, и британски држављанин.

Он је домаћој јавности мање познат, али не и сасвим анониман, имајући у виду претње које је изрекао после Харадинајевог хапшења у Француској по потерници Србије. Он је тада врло озбиљно претио косовским Србима да би им безбедност могла бити угрожена.

Као и Велика Британија, и Харадинај има чврст став када је реч о разграничењу, односно о евентуалној корекцији граница између Београда и Приштине. Наравно, сасвим је јасно да они то не раде из љубави према актуелном тзв. косовском премијеру, него у зависности од сопствених интереса, од којих је један јачање британског, а минимализација руског на овом делу Балкана.

То је, мање-више речено и пре неколико месеци у извештају са седнице британског Комитета за спољне послове, чији је повод био Западни Балкан. У том документу наведено је да је Русија спремна да уради шта год може да дестабилизује Западни Балкан, да га је ЕУ запоставила, и да су то искористили спољни актери попут Русије, Кине и Турске, који су попунили насталу празнину.

рамуш харадинај
Фото: Промо

Како је Блиц писао још пре неколико месеци, у приштинској јавности се доста говорило о могућем утицају и уплитању једне европске земље, у чију корист наводно Харадинај игра, а чији ставови нису исти као они које смо могли чути последњих месеци и недеља из САД, па и ЕУ.

И тада су дипломатски извори са КиМ сугерисали да је реч о Великој Британији, земљи која излази из ЕУ и која самим тим полако губи конце у многим причама, а самим тим и на Балкану, где су други, велики играчи итекако присутни. Управо је то разлог што јој Косово, може се рећи, дође као “оруђе” да свој утицај задржи, а можда и оснажи у овом делу Европе.

Свој ублажени став Велика Британија је демонстрирала и пре извесног времена на седници Савета безбедности УН, када је амбасадорка ове земље говорила углавном позитивне ствари у вези са косвским “успесима” али, за разлику од других дипломата, таксе рецимо није поменула, као што су то учиниле САД, Немачка, Француска…

рамуш харадинај
Савет безбедности УН / Фото: Влада Србије / Промо

И председник Србије Александар Вучић је јуче рекао да постоји прикривена подршка таксама на КиМ од стране једне европске државе, не прецизирајући о коме је реч, па се могло помислити да је баш о Британији реч.

То исто јуче је рекао и српски шег дипломатије Ивица Дачић, истакавши да “неке земље Европе подстичу Рамуша Харадинаја да не укида таксе јер им не одговара постизање споразума, јер неће промену граница Косова”.

Лана Гедошевић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.