ЕСЕСОВЦИ ИЗ КОМШИЛУКА Нацистичку пензију прима 71 особа у ХРВАТСКОЈ

1

Више од 2.000 људи, од којих 71 у Хрватској, у фебруару је примило пензије које се исплаћује бившим нацистима, њиховим сарадницима или лицима која су била присилно регрутована, објавило је данас немачко Министарство рада.

пензије
Фото: Bundesarchiv_bild / Wikipedia

Више од 2.000 људи, од којих 71 у Хрватској, у фебруару је примило пензије које се исплаћује бившим нацистима, њиховим сарадницима или лицима која су била присилно регрутована, објавило је данас немачко Министарство рада.

Посланици у Белгији, где је 18 таквих људи, јуче су усвојили текст којим позивају Владу да укине тај систем пензија које исплаћује Немачка.

Укупно је реч о 2.033 људи у свету који су у фебруару примили нацистичку пензију, која може износити до 1.300 евра месечно, преносе хрватски медији.

У Европи, такву пензију примило је 1.532 људи, од којих само у Пољској 573. Следе Словенија са 184, Аустрија са 101 и Чешка са 94.

У Француској ју је примило 54 људи, у Великој Британији 34, у Хрватској 71, а у Мађарској 48.

У Африци их је било 13, док САД има 250 корисника, Канада 121, Бразил 18 и Аргентина осам.

Азија има тридесетак корисника, од чега 12 на Тајланду. У Аустралији их је 44.

Пензије се исплаћују на основу немачког закона из 1951. године који омогућава накнаду немачким жртвама рата.

Право на њих имају бивши нацисти или страни колаборационисти Хитлеровог режима, али и присилно регрутовани.

Наводно су искључени бивши припадници „СС“ јединица, као и сви они који су били осуђени за ратне злочине.

Од 2008. закон омогућава немачким савезним покрајинама које исплаћују те пензије да их обуставе, али је та могућност слабо коришћена, показују подаци немачке Владе за 2017. годину.

У Белгији и Великој Британији, али и још неким земљама, припадници Хитлерових СС јединица или њихове породице, примају немачке пензије.

пензије
Фото: Wikipedia

Белгијски лист Де морген преноси да постоји 27 колаборациониста који су на немачким државним јаслама, а пензије примају и британски СС-овци.

Све је откривено када су четири посланика у белгијском парламенту затражила прекид исплате тих примања и предочила доказе да исплате постоје.

Ипак, са правне стране, нема неправилности. Немачка је наследила обавезе Трећег рајха и преузела на себе и исплату пензија, позивајући се на декрет који је потписао Хитлер 1941. године.

То је једини Хитлеров декрет који је правно остао на снази и после Постдамске конференције.

Белгијске власти не знају о коме је реч јер информацију о томе имају само Немци. Пошто не постоји обавеза да се државе ЕУ међусобно обавештавају о прекограничним исплатама пензија, плаћање се врши без икаквог опорезивања.

Пензије за Хитлерове војнике крећу се од 425 до 1.275 евра, а, осим Белгије, како преноси Евроњуз, примају их и бивши СС-овци који су држављани Велике Британије.

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф наводи за Џерузалем пост да није изненађен овим открићем.

– Прича је далеко већа од овога што се зна. Није реч о пензијама само у Белгији и Великој Британији – то се догађа у многим земљама – упозорава он.

Истовремено, немачко Министарство рада и социјалне политике тврди да у Белгији само 18 особа прима ову пензију, али да нико од њих није бивши члан СС-а.

Срна

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.