Маша и Троцки нападају Америку – То је тако путиновски

0

Одмах пошто су Британци рекли да је руски анимирани серијал „Маша и Медвед” циљана „кремаљска пропаганда”, Вашингтон је руску серију „Троцки” која се приказује на „Нетфликсу” описао као инструмент „меке моћи”.

маша и медвед
Маша је тврдоглава и понаша се непријатно, Британци би рекли путиновски / Фото: EPA/Claudio Onorati

У САД је све и даље у знаку притиска на председника Доналда Трампа и руског мешања у изборе 2016. године, па се из те перспективе гледа и на руску серију урађену готово у холивудском маниру. Серија „Троцки”, која се састоји од осам епизода, на први поглед се не ни по чему не разликује од осталих страних аквизиција „Нетфликса”, на коме се приказује. Прича о руском револуционару, бољшевику Лаву Троцком сада је у Вашингтону описана као руска пропаганда која је у виду меке моћи стигла на америчко тло, упоредо с агресивним политичким утицајем на америчке грађане.

„Вашингтон пост” је пре два дана написао да је „Троцки” најновији покушај руских државних медија да „продају” своју слику света, и то кроз лик антихероја марксисте Лава Троцког, који је приказан у серији која обилује насиљем, неприличним сценама секса, бројним специјалним ефектима и акцијама. Звучи као да није рађено у Русији или да је заиста наменски рађено за америчко тржиште.

Мини-серија је ипак прво емитована на главном руском државном телевизијском каналу на стогодишњицу бољшевичке револуције. У томе и јесте проблем, јер је „Нетфликсу” замерено што нису били експлицитни у погледу означавања порекла садржаја, уместо што су пројекат представили као најновију телевизијску серију.

А „Троцки” је много сензибилније урађен него што је то радила чувена фабрика ботова за коју у САД, и шире, верују да ради у Санкт Петерсбургу. Проблем је што Руси наводно покушавају да америчку демократију прикажу као хаотичну и невредну труда. А серија „Троцки”, према овом мишљењу, то ради много боље него руски канал РТ на енглеском језику, који се такмичи са Си-Ен-Еном и Би-Би-Сијем, а „толико је повезан са руском државом да се морао регистровати као страни агент”. Овако како је написао звучи као да су се Руси сами пријавили као страни агенти, а не да су имали „избор” да се тако региструју или да буду затворени.

Најнеобичније је заправо објашњење како су у „Троцком” пропагандистички ефекти прикривени, а пројекат је прилагођен широкој публици, иако то не значи да серија нема листу задатака које мора да испуни. Да би се доказало да ти задаци постоје, аргумент је пронађен у томе што је продуцент серије Константин Ернст, директор главног државног Канала 1, „који редовно покрива активности Владимира Путина”. Вашингтон пост примећује да то западни гледаоци који серију гледају на „Нетфликсу” не могу да знају, изузев ако не читају ћирилицу или су упознати с чињеницама о настанку серије.

А серија „Троцки” је у овом коментару схваћена као покушај Русије да сузбије напоре опозиције да на било који начин оспори руски режим и рашири критику државе према западној декаденцији која се развија у Русији. При томе, уочено је да серија говори језиком Кремља и то о савременим догађајима. Сукоб Лењина и Троцког око тога да ли је то била револуција или пуч асоцира вашингтонског новинара на оно што Руси виде као државни удар у Украјини 2014. године, у коме је збачен Виктор Јанукович, насупрот револуцији, како на те догађаје гледају Кијеву.

С друге стране, Русији се замера што Октобарску револуцију не представља као победу радника и сељака над владавином цара, него као заверу Запада у којој руски Јеврејин богаташ и бонвиван под лажним именом Александар Парвус уз размену свежња новчаница са немачким агентом разговара о томе како да Троцког промовишу унутар бољшевичке партије. Некима то већ личи на Алексеја Наваљног, који може бити харизматичан, али сигурно није аутохтон.

маша и медвед
„Троцки“ / Фото: Александар Кот/ Константин Статсцки, Среда Production Company

Ипак овакав поглед на „руске пројекте” није нов. Крајем прошле године је лондонски Тајмс обелоданио праву малу студију о томе како се руски анимирани серијал „Маша и Медвед” бави „кремаљском пропагандом” и да је инструмент „меке моћи” Русије.

Лист је навео речи професора Ентонија Глиса с Бакингемског универзитета: „Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша ’путиновски’.”

Што се тиче Медведа, аутор је подсетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да „промени лик Русије с негативног на позитиван у свести деце”, а у томе је виђена претња по националну безбедност Естоније. Истовремено, летонске критичаре је изнервирала и капа совјетског граничара коју Маша носи у једној од епизода, док тера зеца с Медведове ограде. Према њиховом мишљењу, Русија на тај начин демонстрира „заштиту својих граница”. Број пратилаца „Маше и Медведа” на енглеском језику на јутјуб каналу је тада већ био већи од четири милиона, а укупан број прегледа „Маше и Медведа” је прешао четрдесет милијарди.

Биљана Митриновић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.