НЕЧУВЕНА ДРСКОСТ! Европски покрет и још 18 других страних агентура хоће да ЗАБРАНЕ КРИТИКОВАЊЕ НАТО-а У СРБИЈИ!

Захтев је запрепашћујући, тим пре што је испостављен уочи двадесетогодишљице НАТО бомбардовања Србије! Посебна је дрскост што то траже организације које се углавном финансирају из западних земаља, организације које се баве лобирањем за НАТО.

нато
Фото: Владимир Димитријевић, Танјуг

У Србији до сада још нико није тражио увођење цензуре. Утолико је више запрепашћујуће када то учини 18 невладиних организација окупљених око Нове спољнополитичке иницијативе.

Да је слобода критичког мишљења усађена у саме темеље демократских друштава, аксиом је који је непотребно доказивати.

Утолико зачуђујуће звучи реченица из саопштења о оснивању Нове спољнополитичке иницијативе, којом се предлаже „прекидање анти-НАТО медијске кампање, јер су односи између Србије и НАТО-а све интензивнији, о чему говори и потписивање новог ИПАП споразума“.

Ову иницијативу је на предлог Европског покрета у Србији подржало 18 невладиних организација, које се, неписано правило каже, боре за слободу критичког мишљења, успостављање демократских друштава, које поштују људска права и слободе.

нато
Пријем поводом обележавања 14 година рада Европског покрета у Србији – локалног већа Нови Сад одржан је у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави 12. децембра 2018. године. Говор градоначелника Милоша Вучевића / Фото: РТВ

Шта значи предлог за „прекидање анти-НАТО медијске кампање“ и то баш на двадесету годишњицу НАТО агресије на нашу земљу? Значи ли то, да се изразимо политички коректним речником, да не би било пожељно преиспитивати улогу Северноатлантске алијансе у збивањима на простору бивше Југославије током деведесетих година прошлог века, као и њену улогу на постјугословенском простору на почетку новог века?

Да ли ће бити забрањен рад комисије која се бави истрагом о последицама НАТО бомбардовања на здравље српских грађана? Хоћемо ли, ако се уважи предлог Нове спољнополитичке иницијативе, гледати и слушати само улепшане и ушећерене верзије НАТО историје, према којима Алијанса широм света ходочасти у име демократије, људских права и слободе?

Захтев је запрепашћујући, чак и независно што се ради о двадесетогодишњици НАТО агресије и што ће се ове године о томе свакако говорити више него раније, каже колумнисткиња листа Недељник Љиљана Смајловић.

„Веома је необично да се неко усуди да предложи да се забране „анти-НАТО кампање“. Пре свега, не видим никакве анти-НАТО кампање у Србији, зато што је овде већинско расположење двадесет година врло чврсто — оно је стално против НАТО-а. Нико не мора да води никакву кампању против НАТО-а“, наглашава Смајловићева.

Захтев за прекидање анти-НАТО кампање, у тренутку када у Србији и нема анти-НАТО кампање, јер је већинско расположење нације такво, додаје она, јесте заправо захтев за заустављање говора против НАТО-а.

нато
Представљање „нове спољнополитичке иницијативе“ / Фото: Twitter

„А посебна је дрскост потребна да се тражи да се заустави анти-НАТО расположење, да то траже организације које се углавном финансирају из западних земаља, организације које се баве лобирањем за НАТО. То је оно што ме је посебно изненадило и из чега се види да се овде не ради ни о каквој ’новој спољнополитичкој иницијативи‘, него је заправо главни захтев немојте против НАТО-а, а то је, што би некада иронично рекли марксисти, стварно нови квалитет у Србији“, каже Смајловићева.

До сада се, наставља она, у Србији никада није тражила цензура. Тражити да се забрани врста говора која представља средишњу тачку политичког расположења нације, треба бити стварно дрзак, закључује Смајловићева.

Никола Јоксимовић, Спутњик

1 коментар

  1. Њихови покрети демократске толеранције су ,,шупља прича“?

    Ни један други режим у историји није било толико нетолерантан према другачијем режиму као што је то савремена демократија. Само демократија покушава све друге направити једнаким себи. Штавише, западна демократија је у том прављењу света по својој мери екстремно себична, охола и брутална.

Comments are closed.