Откривена пећина са посудама старим хиљаду година (ВИДЕО)

Мексички археолози из Националног института за антропологију и историју објавили су да су пронашли пећину у светилишту Маја Чичен Ици, у којој су открили око 200 керамичких посуда у скоро нетакнутом стању.

мексички археолози
У пећини откривено око 20 керамичких посуда / Фото: К. Ортега (Мексички национани археолошки институт), АП

Мексико Сити  – Мексички археолози из Националног института за антропологију и историју објавили су да су пронашли пећину у светилишту Маја Чичен Ици, у којој су открили око 200 керамичких посуда у скоро нетакнутом стању.

Како су навели, посуде датирају из периода око 1.000. године и садрже делове костију и спаљене материјале, који су дати на анализу, преноси АП.

Археолог Гиљермо де Анда рекао је да је истраживање пећине почело прошле године, након што су им локални становници рекли за њу, а испоставило се и да су они за њу знали већ 50 година али су о томе ћутали, највероватније да би је заштитили.

Око 155 керамичких посуда и горионика имали су слику бога кише Тлалока, који је поштован у централном Мексику.

Наводи се да су Маје имале свог бога кише Чака, као и да су вероватно прихватили бога Тлалока пре хиспанских народа.

мексички археолози
Археолог Гиљермо де Анда са открићем

Де Анда је истакао да су древне Маје морале да пузе кроз изузетно узану пећину како би положили приносе у вишим одајама пећине, као и да су те понуде вероватно биле приношене богу да изазове кишу.

Да би ушли у пећину истраживачи су морали да пузе, будући да је улаз висок свега 40 центиметара, преноси Танјуг.

Пећина, названа Баламку налази се око 2,75 километара источно од главне пирамиде Кукулкан, познате и као Ел Кастиљо (Дворац).

мексички археолози
Чичен Ица / Фото: Профимедиа

Према речима Де Анде, он и његов тим истражују Чичен Ицу како би утврдили руте и места подземног система за воду, јер се сматра да се испод храмова и пирамида налазе бројна неоткривена језерца.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.