5 знакова да ће стафорд или било који други пас да вас нападне – ако је реп у овом положају, одмах се склоните

Пси имају свој језик, а претеће „речи“ никако не треба игнорисати.

пси
Фото: Илустрација

Пошто је једна жена убијена, а друга тешко повређена у нападу стафорда у Панчеву, многи су се запитали да ли је ова трагедија могла да се предвиди и спречи. Познаваоци паса тврде да није у природи тих четвороножаца да нападну из чистог мира, те сумњају да је чак поменути стафорд био или испровоциран, или се осећао угроженим.

Пси имају свој језик и на њему „говоре“ чак и када се спремају да уједу човека или другог пса.- Неке знаке агресије, попут режања или показивања зуба, лако је приметити, али има и оних који су суптилни, на пример тренутак тензије или секунда када је пас потпуно непомичан, који лако промакну – рекла је тренер паса Викторија Ситвел за Вол Стрит Журнал.Свако ко је у додиру са животињама, те знаке никако не би требало да игнорише. Ово је најчешћих пет.

Реп и уши

Када је реп пса подигнут и напет, нешто вероватно није у реду. Пси репом показују различите емоције, од среће, преко страха или беса. Када реп стоји усправно и мирно, то, између осталог, може да значи да се пас осећа угроженим и да ће зато показати агресију. Слично је и са ушима – ако су подигнуте и у грчу, разлог за то је можда љутња.

пси
Ако су уши подигнуте и затегнуте, пас је можда узнемирен и могао би да нападне / Фото: Илустрација

Положај тела

Када пас стоји са размакнутим ногама, подигнутом главом и истуреним грудима, он покушава да покаже своју величину и наметне се као доминантан. Истовремено, то може бити знак да ће вас у следећем трену ујести.

пси
Значи да је пас спреман да нападне / Фото: Илустрација

Накострешено крзно

Положај врата и леђа такође могу да укажу на проблем и агресију. Пас који је напет, чији су мишићи укрућени, нарочито на врату и леђима, који или спусти главу, а подигне остатак тела, или се целом дужином приближи земљи, можда се управо спрема да нападне. Код дугодлаких врста, када су бесне и желе да уједу, најеже се длаке на врату и врху леђа. Накострешено крзно некада је упозорње да ће животиња показати агресију.

Поглед

Пси углавном не гледају право у очи ни људе, ни друге псе. На њиховом језику, директан и упоран поглед у очи може да сугерише претњу. Ако пас не скида поглед са вас, полако погледајте на другу страну. Истовремено, ако поптуно одбија да вас погледа, и то може бити знак да жели да се одбрани, тј. да нападне.

пси
Ту су и режање и упоран поглед , спремност да се скочи / Фото: Илустрација

Режање

Наравно, ту је и режање. Пас који режи више од неколико секунди, пригушено и упорно, јесте пас кога се треба клонити. Нарочито ако притом показује своје предње зубе.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.