(ВИДЕО) Некад је била Долина јоргована Јелене Анжујске, а данас је долина смећа и ругло Ибарске клисуре

Већ преко 700 година прича о Долини јоргована фасцинира како становнике Србије, тако и туристе који у Србију дођу желећи да угледају тај величанствени пејзаж у долини Ибра.

прича о долини јоргована
Фото: Танјуг, Глас западне Србије

Романтична прича о француској принцези, а касније српској краљици Јелени Анжујској, у чију част је краљ Урош I наредио да се посаде јорговани како би је по удаји у Србију подсећали на родну Провансу, остаје само да се приповеда.

прича о долини јоргована

Долина јоргована данас је претворена у ругло препуно смећа, како пише Танјуг. Долина је зарасла у коров, црнотрн и купину, а од некадашње раскошне лепоте нема ни трага.

Сви путници пролазници памте овај предивни кутак по споменику ибарским јунацима и мотелу на самој обали реке. Данас је то ругло препуно смећа са руинираним мотелом.

Фото: Танјуг / Глас западне Србије

Такву слику не памти камени војник који читав век дочекује и испраћа пролазнике кроз клисуру Ибра.

прича о долини јоргована
Камени војник / Фото: Танјуг, Глас западне Србије

„То је купио неки приватник из Коритника, како сам чула, почео је са реновирањем али је стао и од тада ово место изгледа сабласно а некада је све блистало од лепоте. У мотелу је радило 32 радника, долина је била пуна пролазника и народа, док се данас ретко ко задржи”, каже мештанка села Јагњило.

прича о долини јоргована
Мештанка Јагњила / Фото: Танјуг, Глас западне Србије

Драган Кузмановић који често путује овим правцем према Рашкој и Косову, често застане због чисте хладне воде са чесме поред пута.

Драган Кузмановић / Фото: Танјуг, Глас западне Србије

„Нажалост од некадашње долине остала је само краљевска чесма поред које је претрпано смеће и српски војник који дежура на обали Ибра. Сећам се прелепе терасе са које се видела река и околина која је мирисала на јорговане. Ту сам се осећао као код куће, а због каменог белега сам се осећао некако сигурним”, рекао је Кузмановић.

прича о долини јоргована
Фото: Танјуг, Глас западне Србије

Уместо да оживимо ову долину у знак сећања на српску краљицу која је једна од најзначајнијих и најобразованијих владарки у нашој историји и од тога направимо знамениту атракцију, од Краљева до Рашке пружа нам се непрегледна “оаза” корова и смећа.

Српски краљ Урош је из љубави према француској принцези Јелени Анжујској одлучио да целу Ибарску долину од Краљева до Рашке засади мирисним јоргованом. Легенда каже да је ово урадио да би припитомио и улепшао суре литице долине и будућу краљицу подсетио на родну Провансу.

Танјуг / Глас западне Србије