Почела сеча стабала на Ушћу и Калемегдану због изградње гондоле

У Београду је, у парку Ушће са новобеоградске стране, рано јутрос почела сеча стабала на површини на којој је планирана изградња гондоле.

сеча стабала
Ушће / Фото: Н1

Грађани на друштвеним мрежама јављају да је сеча дрвећа почела и на Калемегдану.

Како сазнајемо, исечен је већи број стабала и на Београдској тврђави.

Према незваничним информацијама којима располаже телевизија Н1, планирано је да у наредним данима буде посечено 155 стабала.

Од јутрос, радници ЈКП „Зеленило“ раде на чишћењу терена.

На питање ТВ Н1 да ли имају неопходна одобрења и дозволе на лицу места надлежни из ЈКП „Зеленило“, који иначе нису желели званично да дају изјаве, тврде да су добили све неопходне дозволе, а да је документ којима се сеча стабала одобрава прибављен у понедељак, 11. марта 2019. године.

Гондолу гради ЈП Скијалишта Србије, а директор овог Јавног предузећа Дејан Ћика данас је изјавио је да су почели са припремним радовима за изградњу београдске гондоле.

Како је Ћика истакао, сеча се ради на основу решења, које је издао Градски секретаријат за комуналне послове.

Према његовим речима, све се обавља по закону и у складу са решењем градске комисије надлежног Секретаријата, па „ЈКП Зеленило Београд“ несметано ради на чишћењу терена и сечи стабала.

„На основу решења добили смо и фактуру, по основу које смо платили 25 милиона динара Граду Београду као надокнаду за посечена стабла. Укупно на траси има 155 стабала, од којих је на новобеоградској страни 108, а на страни Старог града 47 стабала“, рекао је Ћика.

Радови на изградњи гондоле од Ушћа до Калемегдана, према најавама градских челника, почиње до краја ове године.

сеча стабала
Фото: Н1 Printscreen

Град Београд финансира једну трећину пројекта, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација даје две трећине новца, будући да је пројекат изградње гондоле сврстан међу капиталне инвестиције.

Гондола ће коштати око милијарду и осамсто милиона динара, од чега ће 600 милиона обезбедити Град Београд, а остало Министарство туризма и телекомуникација.

Извођачи радова су фирме „Леитнер С.п.а Випитен“, КОТО, „Елкомс“ и „Дел инг“.

Атракција која ће повезивати Калемегдан и Ушће биће дуга око једног километра.

Рачуница градске власти гласи: око 3.000 особа на сат прелазиће овај потез у оба смера, за око пет минута – јер ће гондола возити око 20км на сат и бројати 35 кабина.

Идеја о изградњи жичаре у Београду стара је готово један цео век – тачније 95 година, јер је први пројекат 1922. урадила загребачка фирма „Чавлина и Сладољев“.

Организација Не давимо Београд навела је на Фејсбуку да је “овај злочин одобрен од Комисије за сечу стабала, али да и даље немају грађевинску дозволу ни дозволу Министарства за заштиту животне средине.”

Ово је дрво на Калемегдану које многи памте, а које је исечено у току дана. Због изградње гондоле Београђани су јутрос остали без свог омиљеног дрвета на најдражем шеталишту. Судећи према великом броју коментара на друштвеним мрежама, дрво је са собом однело много лепих успомена.

сеча стабала
Исечено стабло на Калемегдану / Фото: Facebook
сеча стабала
Исечено дрво / Фото: Facebook

Н1 / Хронограф