Вучић хоће грађански рат! – Санда Рашковић Ивић и Срећко Ђукић (ВИДЕО)

Гости емисије Скенирање у продукцији ХелмКаста били су бивши амбасадор у Италији и потпредседница Народне странке Санда Рашковић-Ивић и бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић. Они су говорили о односу власти и опозиције у Србији, зашто председник Србије Александар Вучић има подршку западних земаља и како је Србија данас подељена.

Амбасадори Срећко Ђукић и Санда Рашковић Ивић у гостима код Оливере Миливојчевић

“Вучић је поделио Србију онако како никада до сада није била подељена. Толико је зле крви да је остало да очекујемо да почнемо једни другима да вадимо очи“, рекао је Ђукић гостујући у Скенирању.

Он је навео да се у “Србији никада није говорило језиком мржње којим данас говори председник, који би по Уставу требало да буде председник свих грађана“.

“Он за лидере опозиције каже да су лопови. Донео је пресуду пре суда. Тај неко је већ осуђен“, казао је Ђукић.

Говорећи о ситуацији са Kосовом и Метохијом и позицији Србије у преговорима, Ђукић је оценио да су потписивањем Бриселског споразума позиције Србије потпуно ослабљене и да нико у дипломатији више не верује у оно што Србија прича.

санда рашковић ивић
Санда Рашковић Ивић

“Дипломатска правила су таква-можете да слажете једном, два пута, трећи пут губите кредибилитет. Вучић је обећао много тога и сада му је време при крају да та обећања испуни, а једно од тих обећања је и решење косовског питања“, навео је Ђукић.

Санда Рашковић-Ивић је оценила да “Вучић оним што ради и како дели народ, као да хоће грађански рат. “

“Он позива своје присталице да одговоре овима који протестују против његовог режима. Понаша се неваспитано и непримерено како не доличи председнику државе. Њему као да треба грађански рат да би сачувао опстанак на власти. То је најгоре што би Србији могло да деси“, оценила је Рашковић-Ивић.

Говорећи о упаду опозиције у зграду РТС, Рашковић-Ивић је казала да то “никако није било планирано“.

“То је дошло стихијски као последица незадовољства грађана који су шетали. Да су им демонстранти у згради РТС није ни поменуо више од сат времена, али зато је министар полиције Небојша Стефановић срамно лагао на конференцији за новинаре коју су сви преносили. Стакло је пукло од притиска и нико није направио никакав вандализам. Нико није ни једног момента претио новинарима РТС.

санда рашковић ивић
Амбасадор Срећко Ђукић

То је што су Стефановић и Вучић рекли на конференцијама за новинаре, никакве везе с истином нема, а грађани Србије преко њихових медија немају прилику да чују другу страну приче“, казала је Рашковић-Ивић.

Бивши амбасадори су се сложили у оцени да је Србија у озбиљној ситуацији и да ће “на крају помоћ морати да се тражи од међународне заједнице, како би се спречила ескалација грађанских сукоба у коју води оваква политика власти“.

Погледајте емисију: