Била је заточена у подруму свог оца 24 године: Данас са децом живи на селу, а заљубила се у човека који је задужен за њену безбедност (ФОТО) (ВИДЕО)

Са шесторо преживеле деце живи у неименованом аустријском селу у кући веселих боја. Деца, узраста од 17 до 31 године, спавају у собама у којима су врата константно отворена.

шесторо преживеле деце
Фото: Guliver/Handout by APA via Getty Images

Елизабет Фрицл била је заточена у подруму свог оца 24 године. Монструм Јозеф Фрицл ју је скоро свакодневно силовао и направио јој седморо деце. Шесторо је преживело, а једно је наводно спалио у пећи када је преминуло.Када је коначно успела да се спасе са децом, цела прича је испливала на видело и згрозила светску јавност.

шесторо преживеле деце
У подруму ове куће се одвијао прави хорор / Фото: Getty Images

19. марта 2009. Фрицл је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице: за убиство проузроковано нечињењењем, држање у ропству, лишавање слободе, силовање хиљадама пута, принуду и родоскрнављење.Фрицл је осуђен на доживотну казну затвора, а пре две године узео је друго име – Фриц Мајерхоф – како га остали робијаши не би одмах идентификовали.Многи се питају како сада изгледа живот његове ћерке која је била заробљена у подруму од 18. до 42 године. Добила је ново име, а строги закони забрањују да се оно икада обелодани.

Са шесторо преживеле деце живи у неименованом аустријском селу у кући веселих боја. Деца, узраста од 17 до 31 године, спавају у собама у којима су врата константно отворена, а сваке недеље имају терапије како би се ослободили траума из детињства.Двоспратна кућа је под сталним надзором, а обезбеђење је такође држи на оку. Уколико се неки незнанац приближи, полиција ће га одмах зауставити. Други мештани су упознати са ситуацијом и такође помажу породици.Један фотограф је описао ситуацију коју је затекао у селу.

шесторо преживеле деце
Подрум у коме је Елизабет живела 24 године / Фото: Getty Images

– Има само неколико становника и они сви сарађују са полицијом. Веома брзо су ме окружили и рекли: „Они неће да причају са тобом и да те виде, молимо те да одеш одавде“ – рекао је.Власник локалног ресторана је рекао да породица редовно долази у његов локал. – Понашамо се према њима као према свима осталима. Сви их у селу знају – казао је.

Године 2009., само годину дана након што је ослобођена из подрума, медији су пренели да се Елизабет заљубила у младог Томаса Вагнера, припадника обезбеђења коме је био задатак да је чува.Иако је доста млађи од ње, он се узбрзо преселио код Елизабет и њене деце. Психијатри су рекли да је ова веза помогла Елизабет да превазиђе многе трауме.Осим одласка на редовне терапије, Елизабет је научила да вози, помаже деци у учењу, дружи се са локалним мештанима.

шесторо преживеле деце
Са њом су боравила и њена деца / Фото: Getty Images

– Изгубила је најбоље године у том подруму, зато је сада фокусирана да јој сваки дан буде испуњен активношћу – навео је један познаник.О новцу не брине јер јој је аустријска влада обезбедила „џепарац“ од 50.000 евра за њену децу.

Када су ослобођени 2008. године, морали су да се навикавају на многе ствари. Феликс, једно од деце, сате је проводио на травњаку, пипајући траву из чуђења.Када би видели облак, били би у чуду. Елизабет је по изласку на слободу постала опседнута чишћењем, па би се туширала и 10 пута дневно.Осим тога, она је у подруму била заточена са троје деце, а преостало троје су били „горе“ са Фрицлом. Када су се сви ујединили, то је такође био значајан психолошки моменат. Постојала је и велика разлика у развоју између деце. „Подрумска“ деца су била бледа и имала велики страх од отвореног простора.

Елизабетин однос са мајком је посебна прича. Розмари наводно није знала шта јој муж све ради у подруму што њена ћерка сматра незамисливим.Розмари сада ипак с времена на време посећује децу и унуке, преносе медији. Јозеф Фрицл, са друге стране, труне у затвору „Штајн“, а многи кажу да пати од деменције.

шесторо преживеле деце
Јозеф Фрицл се тренутно налази у затвору / Фото: Профимедиа / АФП

Новинар Марк Пери који је имао прилику да разговара са Фрицлом, каже да се он нимало не каје.- Само је говорио, погледајте у подруме других људи, сигурно ћете наћи и друге девојке тамо. Он уопште не мисли да је нешто лоше урадио – рекао је новинар.

Телеграф / Mirror