СРБИН УХВАТИО Америчког државног непријатеља бр. 1 ЏОНА ДИЛИНЏЕРА

Човек који је пратио Дилинџера више од годину дана и покушао да ухапси овог америчког „јавног непријатеља број 1“ био је Матија Личанин, познатији као Мет Лич, капетан државне полиције у Индијани.

мет лич
Матија Личанин, алијас Мет Лич / Фото: Приватна архива

Породица славног америчког мафијаша Џона Дилинџера поднела је молбу за ексхумацију његовог тела са гробља у Индианаполису. Дилинџерови потомци тврде да Џон није сахрањен на гробљу Краун хил. Дилинџеров нећак Мајкл Ц. Томпсон тужио је гробље 2019. године тражећи судски налог да добије приступ гробљу и утврди где почива његов славни предак. Рочиште породице Џона Дилинџера и Градског гробља одржано је 1. октобара исте године.

Скоро шест деценија Џон Дилинџер је био најпознатији амерички пљачкаш банака. Тридесетих година прошлог века национални лов на Дилинџера кулминирао је пуцњавом у Чикагу која је ушла у легенду. Мало ко зна да је човек који је пратио Дилинџера више од годину дана, а који је добијао претеће позиве и разгледнице од овог америчког „јавног непријатеља број 1“ био Матија Личанин, познатији као Мет Лич, капетан државне полиције у Индијани.

Потерница за Џоном Дилинџером

Када је 1922. године Дилинџер први пут опљачкао банку, Матија је тек био почео да ради у полицији града Герија у Индијани. После девет година службе у Герију завршио је на челу Одељења за пороке. Матија Личанин из Индијане рођен је 1894. године у Вргин Мосту у Кордуну. Матијини родитељи, Вуја и Миле Панковић су, после сеобе у Лику, променили презиме. Вујо Личанин се први доселио у САД, где је радио у челичани у Пенсилванији. Син Матија и мајка Мила су дошли касније, 1907. године, када је дечак имао 13 година.

Вујо и Мила су се у међувремену преселили у Гери и добили Мосија, Милана и Ану. После њиховог развода Матија је, са 17 година, као најстарији син постао глава породице и променио презиме у Лич. И он је радио је у челичани, али је мобилисан да би се 1915. године борио под командом генерала Першинга против чувеног Франциска Панча Виле. Кад су САД ушле у Први светски рат, Лич је био наредник у 151. пешадијској бригади.

После рата, вратио се у Гери, и 1925. године венчао се са Мерион Бранчић и приступио утицајној Америчкој легији, која је имала велику политичку моћ, јер се борила да се озакони државна помоћ ветеранима. Вођа легије Пол Мекната, који је ушао у политику и 1932. постао гувернер Индијане, нашег Мета Лича је поставио на место главног официра за спровођење закона у држави Индијана.

Личов посао је био хватање Џона Дилинџера и његове банде. После неког времена, Дилинџер је почео да зове Лича телефоном, да му се руга и да му прети. Послао му је и књигу „Како постати детектив“. У новембру 1933. доушник је дојавио Личу да ће Дилинџер посетити једног лекара у Чикагу. Лич му је наместио полицијску заседу, али ју је Џон осетио и побегао идући у рикверц пуном брзином. После пљачке банке 1934, када је Дилинџер упуцао полицајца Патрика О’Мелија, његова банда се склонила у Аризону. Пожар је, међутим, захватио њихов хотел, бандити су откривени, а Дилинџера је ухапсио полицајац у Тусону.

Дуго је био неухватљив: Државни непријатељ бр. 1 Џон Дилинџер

Мет Лич је отишао у Тусон да испита затворенике. Они су били смештени у затвору Краун Поинт, одакле је опасни Џон Дилинџер покушао да побегне. Исклесао је дрвени пиштољ, офарбао га у црно ималином, надјачао стражаре и побегао из затвора. Украо је шерифова кола и отишао у место Сент Пол у Минесоти, где је створио нову банду. Када се нашао у окружењу агената ФБИ, опасни мафијаш је из Сент Пола пребегао у Чикаго, право код капетана Матије Личанина.

Личанинова потрага за једним од најопаснијих гангстера у америчкој историји окончана је годину дана касније, испред чикашког позоришта Биограф театар. Дуел пиштољима између ловца и ловине у штампи је описан као холивудска драма. Лич – висок, црнокос, био је слика и прилика детектива. Џон Дилинџер је имао офарбану косу, затегнуто лице, киселином спржене врхове прстију, како би уништио отиске прстију и наочаре.

Тај двобој са Личом искусни криминалац Џон је преживео и притајио се у Чикагу. Ипак, Дилинџера је одала девојка Ана Сејџ, са којом је ишао у биоскоп. ФБИ га је ликвидирао испред биоскопа у Чикагу. Капетан полиције Мет Лич, љут због тога, јер га ФБИ није обавестио о акцији напустио је полицију и постао продавац некретнина.

Када је почео Други светски рат, трговац Лич се придружио америчкој армији, јуна 1942. године. Имао је тада 48 година и чин мајора, али када се после четири године ратовања вратио у Гери, био је локални херој.

У међувремену, развео се од Мерион и раних педесетих оженио се Мери Лори Хиденс. Као демобилисани официр 1954. године, Лич је радио у Комисија за алкохол државе Индијана. Тада је већ размишљао о томе да напише своју књигу о прогону Џона Дилинџера. Отишао је у Њујорк на разговор са издавачем, али је у повратку кући у Пенсилванију, заједно са супругом, погинуо у саобраћајној несрећи. Имао је 61 годину. Сахрана Мета и Мери Лич била је 1955. године једна од највећих у Герију.

Марко Лопушина