Караџићев адвокат: Хашки трибунал срамно затворио своју улогу – Изрицање пресуде (ВИДЕО)

Један од адвоката Радована Караџић, Горан Петронијевић, оценио је у изјави за ТВ Н1 да је правоснажна пресуда Хашког трибунала којом је Караџић осуђен на доживоту робију, чисто политичка одлука, а најмање правна.

пресуда хашког трибунала
Адвокат Горан Петронијевић / Фото: Н1

Петронијевић је у изјави за Н1 у Хагу указао да је у чињеничном делу пресуда у већини остала, али да је судско веће нашло да тачку четири тужилаштва треба усвојити и казну Караџићу преиначити у доживотну.

Пресуда је донета под озбиљним притиском, оценио је Петронијевић истичући да се овакве пресуде увек доносе када је на терену било притисака на Републику Српску.

Караџићев бранилац сматра и да је амерички судија Теодор Мерон донео пресуду, упркос томе што га је у новембру прошле године у апелационом већу заменио португалски судија Иво Роса.

„Сама чињеница да је Роса прихватио да за три месеца уђе у предмет и савладао неколико стотина хиљаде страна доказа, чак и искусном судији треба најмање годину дана за то. У овом већу није био Роса него Мерон. Судија (Фредерик) Харкоф је у свом писму објаснио шта и на који начин се догађало“, навео је Петронијевић.

Оценио је и да данашња пресуда садржи много нелогичности, много правног незнања и чињеничних неистина, због чега неће допринети помирењу, него ће само утицати на продубљивање разлика међу народима у БиХ.

„Хашки трибунал је, на неки начин, срамно затворио своју улогу“, оценио је Петронијевић.

Адвокат бившег лидера Срба у БиХ објаснио је и да данашња пресуда јесте правноснажна, али да није коначна.

„Коначна ће бити тек када се евентуално одлучи по нашој ревизији коју ћемо ми припремати“, најавио је он.

Тренутак када је Радован Караџић осуђен на доживотни затвор (видео)

другостепена пресуда
Сутра другостепена пресуда Караџићу / Фото: НН

Ратни председник Републике Српске Радован Караџић осуђен је данас у Хагу на доживотну казну затвора.

– Он је починио злочине „невиђених размера и бруталности“. Караџић је крив за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања – наведено је у коначној пресуди Караџићу.

Жалбено веће је објавило и да је сагласно са Тужилаштвом да је казна од 40 година неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична. Претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година, наводи се у одлуци жалбеног већа.

Такође, жалбено веће закључује да Тужилаштво није доказало грешку претресног већа када је пресудило да није било геноцидне намере Караџића за злочине у седам општина БиХ.

Одбрана Радована Караџића није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за „терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ“, рекао је председник Жалбеног већа Ван Јосен.

На тај начин је преиначена првостепена пресуда од 40 година затвора, донета пре три године.

Н1 / Блиц