ШТРАЈК У ПОШТАМА СРБИЈЕ Неће вам стизати ни ПОШИЉКЕ НИ РАЧУНИ, а поштари ће радити за само ЈЕДАН ДЕО КОРИСНИКА

Тотална обустава рада – тако радници поште описују тренутни штрајк у главним дистрибутивним центрима у Србији, Београду, Новом Саду и Нишу. Пошиљке свих врста неће моћи да стигну на своја одредишта, а како објашњавају радници, још увек се само разматра подела пензија пензионерима као социјално угроженој категорији.

тотална обустава рада
Фото: Роберт Гетел, РАС Србија

После обустављања рада у Регионалном поштанско-логистичком центру у Београду својим колегама у престоници придружили су се и поштари у Главном поштанском центру Војводине у Новом Саду, а како сазнаје Блиц, њихов пример следиће и поштари из Бечеја, Зрењанина, Бачке Паланке, Ужица, Чачка, Крагујевца, Краљева, Шапца и још градова широм Србије.

Шалтери, са друге стране, још нису престали са радом, па платни промет функционише. Међутим, велики број пошти прикључио се овом радничком протесту, па је питање времена када ће и шалтерски службеници у потпуности обуставити могућност уплата и исплата.

– Наше колеге на шалтерима за сада своје незадовољство исказују једносатном обуставом рада сваког дана, али се не искључује могућност да се и они прикључе радничком протесту и у потпуности престану са радом – објашњава за Блиц радник Поште Србије из Новог Сада Тома Мандић.

тотална обустава рада
Фото: Роберт Гетел, РАС Србија

Шта то конкретно значи за кориснике?

Све врсте пошиљака, било оне које се шаљу пост експресом, затим писма, али и рачуни за струју, инфостан, грејање, телефон, судски дописи и све што би иначе дошло на вашу адресу неће стизати, како наводе радници, док се њихови услови не испуне.

– Једино што ћемо редовно достављати јесу пензије, јер су пензионери у сличној ситуацији као и поштари, и представљају угрожену категорију становништва. Другим грађанима се извињавамо због непријатности и молимо их да нас разумеју, јер су запослени у пошти доведени до руба егзистенције – поручује наш саговорник.

Грађани који желе да упркос томе нешто пошаљу, добијају и писмено обавештење да Пошта не гарантује у ком року ће пошиљка бити испоручена.

Да се протест проширио и добио размере које су неочекиване, сведочи и чињеница да се хрпе пошиљака гомилају у централном дистрибутивном центру у Земуну, али радници неће да их шаљу даље.

– Пошиљке стижу са свих страна, али пошто их не обрађујемо, дошло је до тога да нема куда да се прође од њих – објашњава Зоран Павловић, запослени у Дистрибутивном центру у Београду.

тотална обустава рада
Тома Мандић / Фото: Роберт Гетел, РАС Србија

„Ако стане Ниш, стаје цела Србија“

Радник Поште Србије из Новог Сада Тома Мандић објашњава за Блиц да су се запослени одлучили да потпуно обуставе рад због „катастрофалне ситуације у предузећу“ уз напомену да овај раднички протест нема никакву политичку конотацију.

– Радници су се сами организовали. Ово није штрајк, ово је раднички протест иза којег стоје радници, а не Синдикати ЈП Поште Србије и нећемо почети са радом све док нам руководство не испуни основне захтеве, а то су: побољшање материјалног статуса запослених, пријем радника на технолошка радна места (поштари, шалтерски радници и курири) и исплата нераспоређене добити за 2017. и 2018. годину – истиче Мандић.

Његов колега из Дистрибутивног центра Београд, Зоран Павловић каже да се просечна зарада поштара и шалтерских службеника креће од 32.000 до 39.000 динара, што је испод сваког републичког просека.

– Од новембра 2014. године када је дошло до смањења плата, ми смо добили само повећање од 3,4 одсто на последњу јануарску плату, а послујемо добро на тржишту – наводи Павловић.

тотална обустава рада
Фото: РАС Србија

„70 одсто радника има плате од 30.000 до 36.000 динара“

Обојица додају да се већ сада сусрећу са различитим притисцима и претњама отказом.

– Најугроженије су колеге које имају уговоре на одређено време и они се плаше санкција, али уколико будемо сложни, као што је то сада случај, мислим да ће руководство предузећа подлећи притисцима и да ће морати да испуни наше захтеве. Срамно је да се руководство предузећа хвали податком да је код нас просечна плата на нивоу републичког просека. Истина је да преко 70 одсто радника (поштари, курири и шалтерски радници) имају плату од 30.000 до 36.000 динара, а да просек дижу запослени у администарцији који имају плате преко 60.000 динара – објашњава Мандић.

Њихове колеге поручују да нико не треба да се плаши за свој посао уколико се сви буду држали заједно и не дозволе да се пласирају погрешне информације да је реч о политички иницираним протестима.

– Ово је протест радника. Колеге које се плаше за свој посао свеједно неће моћи да раде и да хоће. Стао је Београд, сада је стао Дистрибутивни центар у Новом Саду, а јуче поподне се прикључио и регионални центар у Нишу. Та три дистрибутивна центра су жиле куцавице поштанског система у Србији. Кад они стану, стаје све – поручују поштари.

З. Чонкаш / Н. Говоруша, Блиц