РАКИТА: Инвеститор у медијима оптужује активисте за ПОДМЕТАЊЕ БОМБЕ И НАСТАВЉА РАДОВЕ,

Село Ракита је прошле године било поприште сукоба око изградње МХЕ ’’Звонце’’ на Ракитској реци. Ситуација се примирила крајем године, захваљујући томе што је Републички инспектор за заштиту животне средине донео решење којим је инвеститору наложено да уклони 350 метара цеви из корита реке и да санира клизишта која је изазвао.

село ракита
Фото: М. Милошев

Не само да клизиште није санирано, нити цеви извађене, него су други радови на водозахвату данас настављени, а рано јутрос одјекнула је и експлозија. Према медијским наводима, инвеститор у јутрашњем саопштењу каже „да се после низа претњи и физичких насртаја јутрос десио покушај убиства на градилишту“, означавајући иницијативу Одбранимо реке Старе планине као подстрекача мештана на вршење кривичних дела. Да подсетимо, прошле године је такође био до данас неразјашњен случај подметања бомбе на истом градилишту и за последицу је покренут поступак против локалних активиста који сигурно нису у стању да се равноправно надмећу по судовима са инвеститором, иначе адвокатом.

Остаје нејасно како је багер у средишту инцидента наставио неометано да ради цео дан (на слици доле) после животно угрожавајуће екплозије, као и како је уопште дошло до инцидента с обзиром на велико присуство полиције у селу неколико дана пре него што су радови наново почели.

Спиновање неће покрити истину – радови су настављени на Ракитској реци, мештани бране своју реку и јавни интерес, инвеститори бране само свој профит.

Ситуација је веома озбиљна, поготово уколико се узме у обзир шта се све дешавало у Ракити јесенас. Мештани су веома узнемирени, осуђују свако насиље и позивају надлежне институције да реагују одмах и истраже све случајеве.

село ракита
Фото: Facebook printscreen

Право на воду се придружује позиву упућеном институцијама да обаве свој посао и испуне своју дужност према људима и природи које би требало да заштите. Такође позивамо друге организације и све солидарне људе да подрже борбу за реке у Ракити!

ФБ страница „Право на воду“

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.