КАД ТИ РУДНИК УЂЕ У ДВОРИШТЕ: Дим, напукли зидови и затрована речица – Рудник „прогурао“ село Кривељ код Бора

Како живети када вам рудник уђе у двориште? На то питање одговора, нажалост, има и ту је, на нешто више од десет километара од центра рударског града Бора. Држава поручује да ради на решавању проблема, а исти одговор стиже и из компаније Зиђин, која сада води рудник.

рудник
Кривељ / Фото: Н1 Printscreen

Село Кривељ. Сада мање од хиљаду људи у њему удише ваздух препун прашине и нечистоћа.

Бранислав Трујкић жртва је тешког живота и година без посла и прихода. Сада и рудника, који је ушао у Кривељ, а њему до међе.

У засеоку у коме је некад врвело од света, остао је сам са болесном мајком.

Трујкић: Остали сви отишли, нема никог више. Млади су сви у Бору.

Н1: Сами су одлазили због близине копова?

Трујкић: Због тога, да. Због дима, буке, свега, а ја немам где више.

рудник
Фото: Н1

Део куће је већ срушен због минирања у некадашњем РТБ-у Бор, али му кроз двориште, као прави дар природе, пролази река. Необично плаве боје. Некада су он и комшије овде чак и пецали. Данас не смеју ни да је пипну, каже мештанин Вучко Ступаревић.

„Првенствено има много плавог камена, има пуно отровних материјала који се не виде голим оком, али је много загађена, па у њој нема више никаквог животињског света“, објашњава он.

Нешто ниже, у центру села, старо домаћинство Јанковића – сада је на издисају. Лепо одржавана породична кућа ни по чему се не би разликовала од неких у другим крајевима Србије – да није опасних пукотина дуж већег дела куће.

„Задње две-три године ја овде долазим махом лети, обавим ствари по дворишту, у горњем делу куће и будем, али овде доле изнад подрума, где је све напукло, избегавам максимално. Некако ми се не улази у те собе, због црних мисли“, каже Паун Јанковић.

Иако се читавог живота Кривељ ослања на рудник који им је донео штету, он им је давао и живот, а тога су овде свесни.

Мештанка Јасна Томић каже да је њихов главни захтев да се уради Просторни план посебне намене којим ће бити одлучено о судбини села и колективном преселењу целог Кривеља.

рудник
Градоначелник Бора Александар Миликић / Фото: Н1

Најмање Град ту има ингеренција, одговара градоначелник Бора Александар Миликић. „Али то не значи да Град не треба да се залаже за решавање тих проблема“, истиче он.

А проблема је, потврђује и градоначелник Бора, много. Мештани Кривеља, ипак, не схватају зашто су на милост и немилост препуштени руководству једне, како кажу, профитне приватне фирме, а не држави на чијој територији имају своје плацеве и куће.

После вишегодишњег „обијања“ рудничких, градских и других прагова, оформљена је радна група са представницима министарстава, Бора и житеља Кривеља, која ће се захетвом за целокупно преселење овог села, између осталог и бавити.

Кључне одговоре даће нови Просторни план подручја посебне намене борско – мајданпечког рударског басена, на коме се у Београду увелико ради, поручују из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

рудник
Фото: Н1

„Постоји добра воља да се уваже њихови захтеви, тако да се на основу њихове иницијативе и захтева – врше додатна мерења утицаја експлоатације минералних сировина, пре свих утицај минирања, односно, утицај буке и вибрација на квалитет ваздуха и друге елементе животне средине. Овај плански документ је у претходном периоду два пута јавно представљен мештанима Великог Кривеља, а тек предстоји званична јавна расправа у складу са законом“, објашњавају из Министарства.

Несигурност становника Кривеља „подгрева“ то што израду Просторног плана финансира РТБ Бор, у чему се, кажу за Н1 у Министарству грађевине, касни, али оправдано.

Тврде да се доласком стратешког партнера Зиђина, стичу неопходни предуслови да се Просторни план заврши у овој години, али нико не даје одговор на питање – да ли ће целокупни Кривељ бити дислоциран или не.

На исто питање, представници Зиђина за Н1 су саопштили да ће, пошто Влада Србије усвоји Просторни план, бити усвојен и програм преселења оних домаћинстава, која су угрожена. Дакле, судећи по овоме, не свих.

Милан Стојановић, Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.