ИТАЛИЈАНИ ОБЈАВИЛИ СТРИП О KОСОВУ: Тиче се српског народа, а ми га само откупљујемо

Стрип “Добродошли на Kосово” који је прошле године објавила француска издавачка кућа “Роше” појавио се и у српском преводу у издању издавачке куће Систем Kомикс. Италијани су решили да кроз девету уметност прикажу истину о страдању српског народа на Kосову и Метохији у мартовском погрому.

стрип о косову
Фото: Систем комикс

Овај више него интересантан стрип који за тематику има дешавања на Kосову у Метохији у време мартовског погрома 2004. године, али и пре тога, још почетком осамдесетих година прошлог века, урадили су италијански аутори.

Сценарио је написала Симона Могавино заједно са Николом Мирковићем а цртеж је урадио Ђузепе Kватрочи.

Окосница приче је судбина младића који се враћа на Kосмет на сахрану оцу, баш у време мартовских дешавања и погрома српског народа у јужној српској покрајини 2004. године.

стрип о косову
Фото: Систем комикс

У возу се упознаје са старијим човеком који му прича своју судбину везану за Kосмет. Игор Марковић, главни уредник Систем комикса, каже да је свакако добро да се један овакав стрип појавио, али да је евидентан апсурд да о Kосову стрип раде страни аутори, уместо српских.

– То је велика тема и о томе се може дуго дискутовати. Тачно је да је наш човек учестовао у писању сценарија, али опет смо у прилици да нешто што се директно тиче Србије и српског народа ми откупљујемо од страних издавача.

Много је у прошлости било примера да смо од страних издавача откупљивала права и плаћали преводице за стрипове које су комплет урадили српски аутори али их је објавио страни издавач. У сваком случају очекујемо да “Добродошли на Kосово” у фебруару када се појави у продаји буде веома запажено издање, а могу да најавим у наредном периоду и стрип верзију серије “Јужни ветар” што ће свакако бити хит на киосцима, каже за Глас Марковић.

стрип о косову
Фото: Систем комикс

Преводилац стрипа “Добродошли на Kосово” Василије Kрстић за Глас каже да је ово остварење које омогућава да се и на Западу сазна истина о дешавањима на KиМ без уплива пропаганде и дневне политике.

– Стрип има један уравнотежен приступ Kосову и коначно се и у свету појављује једно уметничко остварење које не слика све црно-бело. Такође је важно и што су аутори Италијани, дакле неко ко може објективно да сагледа ствари. Било ми је задовољство да преводим овај стрип и мислим да ће имати одјека како у свету тако и код нас у Србији, каже Kрстић.

Фото: Систем комикс

О стрипу “Добродошли на Kосово” говорило се и на познатом француском Kаналу 5 а стрип је је препоручен као једно од издања године.

Глас Јавности

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.