МИЛОШ БИКОВИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: О Жељку Митровићу, убиству Ћурувије, ДРЖАВНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ, Пинку, ријалитију, радовима у Београду…

Глумац Милош Биковић, један од најпопуларнијих српских глумаца, гостујући на ТВ Пинк изнео је свој став о актуелним друштвено политичким темама.

милош биковић
Фото: Youtube printscreen

Биковић је у емисји Хит Твит причао о убиству Ћурувије, ДБ, филму „Балканска међа“, претњи опозиције о упаду на Пинк, Жељку Митровићу, радовима у Београду…

О убиству Ћурувије

Био сам дете када се то десило. То је за мене био догађај из новина који тада нисам могао да схватим, мада нисам сигуран да можда и сада схватам у потпуности размере тог догађаја. Али оно што могу да кажем је да се овде ради о једном другом моменту, ради се о поверењу грађана према државним иституцијама.

Ја сам тада имао 11 година. Тада убиства нису била ретка појава у новинама. Тај талас деведесетих се мало и пренео у двехиљадите.

Овде се ради о безбедносним структурама које су можда најважније када је у питању одбрана земље. Важно је да се тај догађај рашчисти до краја како би то био корак на путу враћања поверења грађана у те структуре. То јесте болан пут, али ка томе мора да се иде.

Тешко ће се повратити поверење у те државне институције јер не постоји јасан механизам по којем би ти људи који раде у Државној безбедности били процесуирани. То су врло моћни људи, ко може да процесуира те људе, ко може то да гарантује. Не мислим само конкретно на овај случај.

О политичком изјашњавању

Ја се политички не изјашњавам јер имам иза себе публику која ме прати. И свако такво моје изјашњавање је политички ангажман а ја не желим да се бавим политиком. Прво зато што не желим да прихватим одговорност. Јер шта ако се преварим? Могу за себе да одговарам, али нећу да одговарам за те који ме прате, за ту млађу генерацију.

Са друге стране, неки су ме питали зашто долазим у ову емисју на Пинку, дакле на телевизију која не може баш да се похвали да културни садржаји доминирају над ријалити програмом.

Е па управо зато.

милош биковић
Фото: Youtube printscreen

Никада нисам ниједан медиј одбио иако сам знао да ће моје лице са причом о некој култури или духовности да се нађе између полног органа једне и импланата неке друге старлете. Али ја то нисам одбијао јер ће можда неко коме култура није понуђена на сваком ћошку да прочита и да се приближи неком културном садржају. Можда ћу успети да га отргнем од ове ријалити субнекултуре која доминира у друштву.

Ја сам овде дошао да апелујем да буде више културе, да је недопустиво много ријалити садржаја. Да се култура заштити од дневнополитичке борбе.

О „Балканској међи“

Филм је у Србији погледало скоро 200.000 људи а у Русији више од милион. Ако сте погледали филмове у последњих 30 година ми смо у тим остварењима приказани или као једини или као највећи кривци за све. Ружни, прљави и зли… Гомила измишљотина.

Тајмс се сада овим филмом бави очигледно јер им се не свиђа како су Срби представљени у њему. Не уклапа им се у њихову слику демократије.

Овакви филмови су нам потребни… Један овакав на 6 месеци. Није нормално да се Руси сете да се уради филм на 20 година од бомбардовања Југославије.

Треба да урадимо филм о Косову. Ево позивам и власника ове телевизије, и српске привреднике… Ми треба да направимо филм на енглеском. Балканска међа је коштала 3,5 милиона долара. Ми треба да направимо филм од 10, од 15 милиона долара. И да још 20 милиона уложимо у међународну кампању, да направимо филм на енглеском са холивудским звездама о Боју на Косову. Да то буде спектакл. И да се види да се Србија борила за Косово још 1389, да се види да смо ми били браник Европе од напада Отоманске империје.

О радовима и изградњи Београда

Београд се мења. Мени се допада како се мења. Не допадају ми се сва решења. Има ствари које су питање укуса али има ствари које су заиста кретенске. Ево један пример – мени је споменик Јурију Гагарину… Ја не могу да верујем да неко направи онолико велики постамент а овако малу главу… Уз све дужно поштовање ауторима.

милош биковић
Фото: Youtube printscreen

Славија је сада уређена. Не допада ми се што мења боје, али је уређена. Неке ствари су постале чистије. То је питање укуса. Трудим се да не будем један од оних који мисле да знају како све треба да се ради.

О претњама упада на Пинк и Диџеј Жексу

Много је боље да на Пинку пуштате ову музику коју је пуштао Жељко Митровић уместо ријалити програма. Није у реду да идете на неку приватну телевизију и не смете да вршите ту врсту насиља.

Телевизија Пинк има националну фреквенцију и ту је одговорност већа. Али радује ме ако је тачно да ће се ове године још више снимати играни програм. То је оно што подржавам.

Курир