Фратар из Читлука у центру ПЕДОФИЛСКОГ СКАНДАЛА

0

Бивше штићнице римокатоличког дома за децу „Иван Павао Други“ у Читлуку посведочиле су за загребачки недељник Новости да је фратар Корнелије Кордић од 2001. до 2014. године злостављао њих четири.

фратар корнелије
Фото: Илустрација

Бивше штићнице римокатоличког дома за децу „Иван Павао Други“ у Читлуку посведочиле су за загребачки недељник Новости да је фратар Корнелије Кордић од 2001. до 2014. године злостављао њих четири, док је пета све видела и супротстављала се томе.

Девојке су жлеле да остану анонимне због стида, али и страха од освете, преноси Индеx.хр.

Оне тврде да се још 2010. године за све знало.

Према писању листа, мостарски бискуп Ратко Перић, фрањевачки провинцијал фра Иван Сесар и Ватикан девет година крили су од јавности и полиције пријаву за педофилију у дечјем дому. Нико од њих није обавестио полицију, иако их закон Босне и Херцеговине обавезује на такво поступање.

Дом за децу „Иван Павао Други“ основала је 1994. године Јосипа Кордић, оснивач Заједнице сестара Мисионарки Рањене Обитељи и сестра фрањевца оптуженог за злостављање. Социјалне службе БиХ су у последњих 25 година у тај дом послале неколико стотина деце. Јосипа Кордић преминула је 2003. године па је бригу за дом преузела Корнелија Кордић са братом Корнелијем.

Једна од саговорница Новости рекла је да се стање погоршало после смрти сестре Јосипе.

„Још док је тешко болесна лежала у кревету, почео је да нас редовно посећује у собама. Обилазио је женске собе, дечаци га нису занимали. Ишао је од кревета до кревета и завлачио руке под покривач, дирајући нам интимне делове тела“, испричала је она.

фратар корнелије
фото sestre-mro.info

Друга девојка је у време када је била злостављана имала 10 година.

„Стајао је поред мога кревета, ништа није рекао. Осетила сам да ме дира. Сећам се да сам била окренута главом према зиду и да сам се скаменила. Нисам знала шта да радим“, рекла је девојка.

Трећа саговорница Новости рекла је да је све испричала психологу и пријатељима, али да јој нико није веровао: „Рекли су ми да живим у светом католичком центру и да лажем“, навела је она.

Једна од саговорница Новости је истакла да она није била злостављана, али да је била сведок томе и да је успела да му се супротстави.

фратар корнелије
Корнелије Кордић / Фото: Facebook Dogadjajnic

Кордић је новинару Новости, који га је суочио са оптужбама, рекао да су то лажи. На питање зашто би га неко лажно оптужио, он је одговорио да су многа деца очекивала материјално збрињавање, школовање до факултета… „Очекивале су свашта. Било је ту свега“, тврди Кордић.

„Хоћете да кажете да су вас сирочад и деца из разорених породица, у том тренутку девојчице од 10 или 12 година, приказала као сексуалног предатора из материјалне похлепе?“ питао га је новинар Новости.

„Рекао сам вам шта мислим“, одговорио је Кордић.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.