У Музеју савремене уметности Војводине на Велику Среду отворена сатанистичка изложба Merry go round

– Музеј савремене уметности Војводине има велику част да у оквиру свог излагачког програма представи самосталну изложбу Олега Кулика, једног од кључних уметника савремене уметничке сцене Русије, али и шире. 

олег кулик
Фото: Музеј савремене уметности Војводине

– Музеј савремене уметности Војводине има велику част да у оквиру свог излагачког програма представи самосталну изложбу Олега Кулика, једног од кључних уметника савремене уметничке сцене Русије, али и шире. Први пут у Србији уметнички опус овог аутора приказује се у виду самосталне, ретроспективне изложбе, док је 2017. године у оквиру међународне изложбе “МИГ21” у МСУВ извео премијерно перформанс „Фонтана“, стоји у најави изложбе на порталу Мој Нови Сад.

Отварање: среда | 24. април, 2019. | 20х; Ауторско вођење кроз изложбу у 19х; Галерија Н; Трајање: 24. април – 20. мај, 2019; Кустоскиња: др Сања Којић Младенов

“Када сам дошао у Москву, направио сам стаклене скулптуре − прозирне фигуративне ствари − и никоме се нису свиђале… Затим сам постао извођач/перформер, направио огроман скандал са човеком који улази у улогу пса, добио прилику у Deitch пројекту, а после тога осетио сам слободу да наставим као уметник.” (Олег Кулик)

“Ово је ретроспективна изложба мојих перформанса, али са становишта мог новог периода – периода вајара (у ствари, ово је повратак на моје порекло, пошто сам почео као вајар почетком 1980-их). Зато посматрам своје перформансе као вајар и могу да видим нове аспекте тела. Ово је тело као скулптура које ме сада интересује. Раније ми је било занимљиво тело у ситуацијама.” (Олег Кулик).

Изложба се реализује у оквиру међународног пројекта Risc Change (Ризикуј промене), подржаног од стране програма Европске Уније “Креативна Европа”.

Више о изложби можете прочитати на Фејсбуку.

Питамо се ли је ова изложба случајно отворена баш у току Страсне седмице, на дан Јудиног издајства Христа и да ли је она у било које дане потребна Новом Саду и Србији?