Борчанци дошли на бесплатан доручак у албанску пекару, а из возила у покрету пале су прве прозивке (ФОТО) (ВИДЕО)

Пошто је јавности постало познато да је један од браће власника пекаре насред Кнез Михаилове показивао симбол Велике Албаније, становници београдског насеља су у широком кругу почели да избегавају ову пекару.

симбол велике албаније
Борчанци су дошли на бесплатан доручак / Фото: Никола Томић

Испред пекаре „Рома“ у Борчи јутрос се окупило 10-ак људи, у знак подршке власнику ове пекаре, Албанцу Мон Ђурају, а после инцидента који је изазвао један од његове браће показивањем двоглавог орла, симбола Велике Албаније, насред Београда.

Ђурај је пре два дана обећао бесплатне „специјалитете из пећнице“ свим Борчанцима, али и другим људима који данас дођу испред његове радње.

Позивам све да дођу, а срце ће ми бити пуно када у пекари будем видео и позната лица својих комшија који су до сада били наши стални гости. Само желим да све буде као некада, да живимо у миру и љубави – казао је Ђура.

Обећање је одржао, тако да је неколико људи код њега јутрос свратило на доручак, на исто место где се прошле недеље окупило неколико десетина Борчанаца и позвало на бојкот ове трговине.

Ипак, већина окупљених су новинари, политичари и активисти из невладних организација. Самих грађана је свега неколицина.

Како јавља наш репортер са лица места, иако је ситуација мирна, поверење Борчанаца још није враћено.

– Боље го*на да једете, пи*ка ли вам материна – добацио је један момак из кола, прошавши поред пекаре.

Ево који „грађани Борче“ пружају подршку великоалбанском националисти – пекару:

У изјави новинарима, коју је дао у присуству свог адвоката, Ђурај је рекао како, иако данас пециво дели бесплатно, ово је и хуманитарна акција сакупљања помоћи за једну девојчицу и свако ко жели, може да остави новац за њу.

симбол велике албаније
У пекару је дошло мало грађана, а много више политичара и активиста / Фото: Никола Томић

Подсетимо, проблем је настао када је на друштвеним мрежама испливала слика снимљена зимус (мада има тврдњи да се на Инстаграму појавила још 2017. године, што је немогуће проверити јер је његов Инстаграм налог деактивиран) у Кнез Михаиловој на којој један од радника пекаре „Рома“ и брат власника, скривен у новогодишњем украсу, показује раширене прсте преко груди, симбол Велике Албаније. Овај знак многи држављани Србије доживели су као претњу, нарочито јер се за њега сазнало недуго после сличног инцидента у пекари у Долову, када је цела породица не само заговарала Велику Албанију у панчевачком селу, него се и сликала са оружјем.

протест у борчи
Албанац који је брат власника пекаре и истовремено ради у њој се сликао насред Кнез Михаилове / Фото: Инстаграм

Младић који је показивао орла је наводно отпуштен из пекаре, а власник Ђурај је порекао било какву везу са овим инцидентом, иако његове фотографије из исте пекаре говоре сасвим супротно од тога. Наиме, и у самој пекари су се он и његови радници фотографисали показујући исти симбол Велике Албаније.

симбол велике албаније
Ђурај на компромитујућој фотографији / Фото: Twitter

Подршку пружили активисти и политичари

симбол велике албаније
Лицемерно: Ђурај се ко бајаги оградио од поступка свог брата / Фото: Никола Томић, Телеграф

У пекару су међу првима стигли политичари Балша Божовић (ДС) и Гордана Чомић (ДС), а нешто касније и Борко Стефановић и Мариника Тепић (Странка слободе и правде). Највише пажње привукао је долазак Сергеја Трифуновића (ПСГ).

Да ли се они који се солидаришу са Албанцима у Србији, солидаришу и са Албанцима у Црној Гори? / Фото: Twitter

Окупљање грађана који су против пекара

Прекопута пекаре стоји патрола, троје полицајаца надзире ситуацију.

Око 10.30 почело је и окупљање грађана који се противе даљем раду ове пекаре.

– Хуманост је у реду, али ако ја насред Србије промовишем Велику Албанију, шта ми онда вреди сва та моја хуманост? – рекао је један од њих.

Протест против пекаре: / Фото: Телеграф

Између једне и друге стране с времена на време долазило је до ситних прозивки, углавном на рачун национализма.

Питање које се намеће је: Зашто борци за права Албанаца у Београду нису реаговали на насиље над српским пекарама на Косову?

– Ми смо се и данас овде окупили против ширења албанског екстремизма. Раднице које су радиле код њега кажу да их је штипкао, али се плаше да то јавно кажу. Штета, то би потпуно преокренуло причу – рекао је Иван Кнежевић, грађанин Борче и један од организатора антискупа подршке Ђурају.

ВИДЕО: Протест у Борчи због албанског орла

Телеграф / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.