Република Српска: И на киши чекају папире за одлазак… (ВИДЕО)

0

Ђурђевдан, хладно време и киша, нису смањили гужву пред Конзулатом Словеније у Бањалуци. Економисти наглашавају да је о масовном одласку становништва требало раније водити рачуна, а не сада кад, осим младих, земљу напуштају читаве породице.

пред конзулатом словеније у бањалуци
Ред пред словеначким конзулатом у Бањалуци / Фото: БН ТВ

И овај понедељак донео је гужву испред Конзулата Словеније у Бањалуци. Лоше временске прилике и верски празници нису спречили грађане да и по неколико сати чекају у реду. Како наводе, многобројни су разлози њиховог одласка.

У нади да ће обезбедити бољу будућност и себи и својој деци, за пут у једном правцу одлучила се и Шехерзада Абдић из Велике Кладуше. Каже да је годинама незапослена и да сумња да ће на овим просторима бити боље.

Незапосленост, плаћенија радна места, политички амбијент, сигурност, само су неки од разлога због којих одлази радно способно становништво. Економисти упозоравају да се раније требало размишљати о мерама превенције, те да мањак квалификованих радника већ ствара проблем послодавцима.

Према подацима МУП-а Словеније, за првих десет месеци 2018. године дозволу за боравак добило је близу 29 хиљада држављана БиХ. Међутим, Словенија није једина држава у којој грађани виде спас. Бољу будућност очекују и у Аустрији и Немачкој, а све више је и оних који обављају сезонске послове у Хрватској.

БН ТВ

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.