ПРИВАТНА СВОЈИНА „ЗАСТАРЕЛА“: Венецијанска комисија подржала отимачину имовине СПЦ у Црној Гори

0

Венецијанска комисија усвојила је на данашњој пленарној седници у Венецији, позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница Владе Црне Горе, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“.

тројичиндански сабор

У свом мишљењу, комисија је поздравила, како је наведено, „истинске напоре црногорских власти“ да новим законом буде замењен застарели Закон о правном положају верских заједница из 1977. године.

Они оцењуји позитивним определење да предложеним законом буде гарантована не само слобода вероисповести, но и слобода нерелигијских уверења, поздрављајући либералан приступ у одредбама којима се прописује процедура регистрације верских заједница, поштује њихова аутономија и гарантују права на верску поуку и оснивање верских школа.

У Мишљењу се поздравља и законско решење по којем регистрација верских заједница није прописана као обавезна.

„Приступ који је заузет у Предлогу закона и који су власти заузеле је добродошао. Поред тога, Венецијанска комисија наглашава да добровољни карактер регистрације не значи да верске заједнице могу деловати изван правног система. У модерним демократијама, уставна ограничења овлашћења државе над верским заједницама не могу се сматрати препреком за потврђивање ауторитета демократске државе. Верске заједнице се не налазе изнад или изван националног правног поретка: оне имају своје место – иако посебно, гарантовано и заштићено посебним темељним правима – у оквиру тог поретка, наводи се у документу.

Коментаришући питање имовине верских заједница, Венецијанска комисија наглашава:

„Што се тиче важног питања имовине верских заједница, Венецијанска комисија разуме забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и решавања питања могуће незаконите/злоупотребом извршене регистрације на име верских заједница током 1990-их година низа верских обеката који могу бити део културне баштине Црне Горе. Тим пре зато што држава, према члану 78. Устава, има дужност да штити природну и културну баштину земље. Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се решења предложена у овом Предлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад хок правилима, специфичним за ову ситуацију.“

Делегација Владе Црне Горе која је учествовала у раду пленарне седнице Венецијанске комисије, коју је предводио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, изразила је захвалност Венецијанској комисији на датом стручном мишљењу, саопштивши да ће сугестије и препоруке за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби бити пажљиво размотрене и инкорпориране у финални текст Предлога закона који ће бити упућен Скупштини на разматрање и усвајање.

Небојша Поповић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.