ЛЕПЕ ВЕСТИ СТИЖУ ИЗ ХОЛИВУДА: Филм о Тесли у трци за Оскара!

Документарни филм „Теслин народ“ редитеља Жељка Мирковића на путу је да уђе у конкуренцију за награду Оскар после приказивања у Њујорку и Лос Анђелесу.

теслин народ

Целокупна документација је поднета Америчкој филмској академији и наредних дана екипа очекује званичну потврду да је ово остварење кандидат за ласкаво признање у категорији за дугометражни документарни филм 2020. године. Рађен у продукцији „Оптимистик филма“ и РТС, „Теслин народ“ имао је успешне премијере у Бостону, Кливленду и Питсбургу. После приказивања у Београду, добија позиве из целог света, а ускоро ће га видети публика у Вашингтону, Чикагу, Сан Франциску, Торонту…

теслин народ
Фото: Промо

Филм представља путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Валта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке академије наука, српске инжењере творце програма „Аполо“, легендарне оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу), кога су спасли рибари, по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је једна чувена играчка из серијала ГИ Џо направљена по узору на српског хероја Михајла Пејића.

теслин народ
Фото: Промо

Николу Теслу у филму игра српско-амерички глумац Жељко Димић, који је „преко Баре“ познат под именом Џек Димић, а недавно је опљачкан у Београду док је играо своју монодраму.

теслин народ
Жељко Мирковић / Фото: Промо

Жељко Мирковић је редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД. Завршио је Академију уметности у Београду и мастер студије у медијима у Великој Британији. Тренутно завршава докторске студије на ФМК Београд. За своје филмове освојио је 54 интернационалне награде. „Други сусрет“ био је званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. Аутор је документарних филмова „Обећање“, „Светислав Пешић, више од тренера“, „Лајко Феликс – У потрази за собом“, „Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест“, „Оженићу цело село“, „21. секунд“, „Мухарем, музика очи живота“…

Курир