Хрватски туризам пред КОЛАПСОМ, ни радника ни пара

Хрватски угоститељи поново упозоравају на озбиљан мањак радне снаге, нарочито у туризму, тражећи од Владе да се ПДВ на послуживање хране у угоститељству хитно смањи са садашњих 25, на 13 одсто.

хрватски угоститељи
Сплит

Сектор туризма и угоститељства се у овом тренутку због високог пореског оптерећења налази пред потпуним колапсом и време је да Влада коначно покрене дијалог са представницима угоститеља, поручују из Координације угоститеља Хрватске.

Људи одустају од угоститељског сектора, не желе да раде у тој струци јер је посао презахтеван. Желимо јасан дијалог са владом, јер у ових 20 и нешто година систем не функционише.

Увек су биле политичке трговине, а сад ће нам бити потребно десет година да се вратимо на 2015. Немамо никакву стратегију, а највећи сектор се развија стихијски, наводе угоститељи.

Председник Независног удружења угоститеља Марин Медак рекао је да Хрватска има највишу стопу ПДВ на припрему и послуживање хране на Средоземљу и једну од највиших у Европској унији.

Тражимо хитно смањивање те стопе на 13 одсто, као и укидање пореза на потрошњу од три одсто, јер нас то онемогућава да адекватно платимо домаће раднике које желимо да запошљавамо уместо странаца, казао је Медак.

Он је додао да је њихов приход кроз високе порезе и давања практички национализован, а сви ризици и обавезе остају угоститељима.

Ако упоредимо расподелу угоститељског промета у Хрватској и у упоредивим медитеранским земљама, укупан удео државе и радника у промету је готово истоветан, 59 наспрам 58 одсто, али када обратимо пажњу на нето износ који радник добије долазимо до одговора где је новац.

Радник код нас добије тачно 50 одсто износа који би могао добити, а целокупну разлику присваја држава, рекао је Медак.

Из Координације угоститеља поручују да им остаје око три одсто добити и траже порезе на храну од 10, а не 25 посто, као и да се на напојницу не плаћа порез.

Извор: Индек.хр