Забрана Цециних песама у Албанији – Албанска агенција: Избегавајте такве „случајеве“

Албанска агенција за аудиовизуелне медије (АМА) упозорила је албанску јавну радио-телевизију РТСХ због емитовања песама српске фолк певачице Светлане Ражнатовић, „познате по уметничком имену Цеца“, преноси Коха диторе.

албанска агенција
Фото: Антонио Ахел, АТА

Албанска агенција за аудиовизуелне медије (АМА) упозорила је албанску јавну радио-телевизију РТСХ због емитовања песама српске фолк певачице Светлане Ражнатовић, „познате по уметничком имену Цеца“, преноси Коха диторе.

Ово је уследило после жалби упућених АМА да је у програму намењеном мањинама емитован спот Цеце Ражнатовић која је више пута имала антиалбанске иступе против Косова и чије су песме, како се наводи, „инспирисале злочине у Босни и Херцеговини и на Косову“.

АМА наглашава да програм и простор за мањине у РТСХ, који служи за пријатељство и солидарност међу народима и културама, не треба да промовише особе које су конкретним опредељењима показале и показују супротно, пише Коха. „Писаним путем скрећемо пажњу да избегавате такве случајеве“, наведено је у допису АМА.

Цеца о албанској забрани: Класична манипулација!

Певачица, чије су песме забрањене у Албанији, каже да је патриота и да воли свој народ. „Певаћу свима који желе да ме слушају“.

Албанско тело за аудио и видео медије (АМА) упозорило је у среду Јавни сервис Албаније (РТШ) због пуштања песама српске певачице Светлане Цеце Ражнатовић, јер је „подржавала поступке свог бившег мужа, ратног злочинца Аркана, и паравојних формација на чијем челу је био“.

Певачица се огласила овим поводом и поручила да њене песме и спотови не шире мржњу, као и да не види зашто је „Албанцима она највећи проблем“.

Цеца је за Вечерње новости рекла да је ова забрана „класична манипулација“.

„Музика не сме да има баријере, барем је то правило којим се ја водим у каријери дужој од 30 година. Никад кроз песме нисам слала поруке политике или мржње, увек је све било и биће засновано на љубавним порукама, јер моје песме спајају људе,“ рекла је она.

албанска агенција

„Ја сам патриота, али то не значи да мрзим било који други народ, или да не поштујем друге нације, боје коже или вере. То нисам ја. Овде се ради о класичној манипулацији, замолићу да се моје име не меша у то. Моја публика је шаролика и тако ће и остати, и певаћу својој публици где год се она налази, док она то жели,“ рекла је Цеца.

Фолк дива је крајем прошле године наступила у Косовској Митровици, где ју је слушало више од 10.000 људи. Раније је било најављивано да ће приштинске власти забранити певачици улазак на Косово, али она не само да је прошла кроз прелаз Јариње за мање од 15 минута, него су је и албански службеници први замолили да се сликају са њом.

Фонет