Поприште Колубарске битке и обележје команданту Гвозденог пука ЗАБОРАВЉЕНИ – СПОМЕНИКУ НЕ МОЖЕ НИ ДА СЕ ПРИЂЕ

Спомен-обележје човеку коме је посвећен „Марш на Дрину“ постоји у селу Бистрица, заселак Кременица, код Лазаревца, али њему не могу да приђу ђачке екскурзије.

спомен-обележје
Спомен-обележје команданту Гвозденог пука подигли су мештани

Током Колубарске битке 1914. године, Миливоје Стојановић Брка је, предводећи јуриш као командант Гвозденог пука, дао живот за отаџбину. Поприште великог окршаја са Аустроугарима, на коме је погинуо чувени официр који се претходно са својом јединицом прославио и током битке на Церу, постало је инспирација Бркином пријатељу Станиславу Биничком да композицију „Марш на Дрину“ посвети баш њему. Тачно 102 године касније, мештани предвођени иницијатором, пензионером Војиславом Николићем, подигли су 2016. на тој локацији спомен-обележје, на коме се сваког 4. децембра обележава битка на Кременици у славу Миливоја Стојановића и Гвозденог пука.

Подизању бисте на крају се прикључила и Градска општина Лазаревац, препознавши значај обелажавања тог догађаја и те личности. Међутим, постоји један проблем. Нема адекватног прилаза спомен-обележју.

Када екскурзије, стране и домаће, посете спомен-костурницу у Лазаревцу, где је у Цркви Светог Димитрија похрањено чак 40 кубика костију погинулих током битке на Кременици, госте, а најчешће младе, не могу да упуте ка попришту овог значајног догађаја, него на место друге битке, на Враче Брдо (општина Лајковац), јер нема уређеног прилаза Кременици.

спомен-обележје
Фото: Приватна архива

– У Лазаревцу постоји та спомен-костурница коју посећују странци, али и домаћи туристи. Ако туриста то види, мислим да би га требало одвести на место догађаја битке како би имао потпуну слику. Тога, нажалост, на територији Лазаревца нема и то је срамота. Спомен-обележје на брду Кременица, које подигосмо нас шака сељака команданту Гвозденог пука Миливоју Стојановићу Брки, јесте нешто што би за годину, две могао да прогута коров, а налази се на само шест километара од Лазаревца. Нема нормалног пута, а то је мање од километра које треба урадити. Нема струје, а на 400 метара од спомен-обележја постоји улично осветљење. Нема воде, а на километар је градска вода – каже за Блиц иницијатор подизања овог обележја Војислав Николић, надајући се да ће општина Лазаревац препознати овај локалитет као нешто вредно пажње, не само зарад чувања сећања на славне претке и догађаје но и као потенцијал за сопствени развој.

Општина ће асфалтирати пут

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић каже да је градска општина Лазаревац предузела све потребне активности како би се подигло спомен-обележје на Кременици, али и уврстили одавање почасти страдалим херојима Гвозденог пука у званичан програм општинске манифестације Дани Колубарске битке, која се сваке године спроводи у првој половини децембра.

– Од 2018. године, поред спомен-обележја пуковнику Миливоју Стојановићу Брки, на Кременици је постављена и спомен-плоча свим страдалим становницима Бистрице од 1912. до 1918. Спомен-обележје на Кременици ће у врло кратком року добити и асфалтиран прилаз – каже за Блиц председник општине Лазаревац Бојан Синђелић.

Бојан Синђелић / Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Како додаје, на територији градске општине Лазаревац практично не постоји квадратни метар који није обележен споменом на све страдале српске и аустроугарске војнике у Колубарској бици.

– Велики значај придајемо културно-историјској баштини на територији наше општине. Као и до сада, чинићемо све што је у нашој моћи како би се сви локалитети са спомен обележјима, благовремено одржавали, санирали и инфраструктурно опремили – каже Синђелић.

Дарко Николић / Марко Радоњић, Блиц