Албански историчари: СПЦ да се извини због геноцида над Албанцима – Дечани су манастир православних Албанаца

Приштина – Удружење косовских историчара „Али Хадри”, огранак у Дечанима затражио је од Српске православне цркве да се извини због, како тврде, „геноцида” који су Срби наводно починили над Албанцима током протеклих сукоба на КиМ, а поводом изјаве игумана манастира Високи Дечани, Саве Јањића да тај храм и спорно манастирско земљиште припадају Српској цркви.

дечани
АТАК Манастир Високи Дечани / Фото: Архива ВН

Три године од одлуке косовског Уставног суда према којој се српском манастиру Високи Дечани признаје право на земљу површине 23 хектара, дечанска општина одбија да ту одлуку примени.

С тим у вези игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић дао је изјаву Гласу Америке, што је изазвало реакцију дечанског огранка поменутог удружења историчара који тврде да је реч о манастиру православних Албанаца и да игуман Сава Јањић служи у албанском православном манастиру, који су, како кажу, „узурпирали српски окупатори још у средњем веку”.

Манастир Дечани је, према тврдњама поменутих историчара, током, како кажу, „ослободилачког рата на Косову играо негативну улогу и изводио антиалбанске акције”, пренела је приштинска Коха.

Они кажу и да им је још увек у свежем сећању период када су високи достојанственици манастира Дечани у том здању „освештавали стотине српских паравојних снага које су после тога починиле најтежа кривична дела над Албанцима из Дечана, околине и шире”.

„Неистина је да манастир Дечани припада Српској цркви, већ је то храм православних Албанаца, који је обновљен на темељима илирског храма – Дардан, а манастир је саградио Фра Вита Кучи на земљи Хака Кучија из Дечана”, наводи се у реаговању историчара из дечанског огранка удружења „Али Хадри”.

На Јањићеву изјаву да свештенство манастира Високи Дечани има косовске документе и да поштују косовске законе, историчару кажу да је то „потпуна дрскост” и да игуман Сава, како кажу, не познаје и не поштује законе тзв. Косова, а то закључују по томе што СПЦ косовску територију не назива „Републиком Косово”, већ Косово и Метохија.

Они су позвали игумана Саву да „повуче” своје изјаве и извини се за наводни геноцид који је, како тврде, „српски народ починио над Албанцима из Дечана”.

Траже од Јањића и да повуче изјаве које, како кажу, дестабилизује безбедносну ситуацију у Дечану тврдњом да предузећа” Апико „и „Илириа” припадају манастиру, преноси Танјуг.

Дечани, поглед из ваздуха

„Подсећамо Саву и његове надређене да нема Албанаца који ће пренети имовину и предузећа ‘Апико’ и ‘Илирија’ у власништво манастира Дечани, јер је за нас одлука Уставног суда Републике Косово из 2016. године, неприхватљива и непримењива, с обзиром на то да је донета на основу докумената из периода Милошевићевог режима”, наводи се у реаговању дечанског огранка удружења историчара „Али Хадри”.

Танјуг

1 коментар

  1. Ko se drzne da ugrozi svetinju završice kao terorista koji je lomio krst sa srpskog manastira. Koji su to tzv istoričari ? Oni nemaju pojma o srpskim manastirima i crkvama oni besede ono što misle i što njima odgovara.

Comments are closed.