Суд Северне Македоније одбио да изручи терористу ОВК Србији

Бивши припадник такозване ОВК Томор Морина је ухапшен на граничном прелазу Блаце на основу Интерполове потернице.

томор морина
Фото: Youtube printscreen

Врховни суд у Скопљу потврдио је данас решење Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени услови за изручењe Томора Морине Републици Србији.

У образложењу се наводи да је Томор Морина држављанин тзв. Косова и Велике Британије, а не Србије, те да је кривично дело за које се терети почињено на територији тзв. Републике Косово које је под управом Уједињених Нација према резолуцији Савета безбедности 1244 из 10. јуна 1999. године.

Такође у образложењу се наводи да је Косово независно од 2008. године, као и да Република Северна Македонија признаје ту независност.

– Суд се слаже са оценом Кривичног веча Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени законски предуслови за екстрадицију Томора Морине који су предвиђени са одредбама Европске конвенције о ектрадицији, Споразума између Србије и Македоније о екстрадицији, као и члана 52 Закона о међународној сарадњи у кривичној материји зато што Морина није држављанин Србије односно државе која захтева његово изручење, већ Републике Косова, као и због чињенице да кривично дело за које се терети је почињено на територији Косово 1999. године – наводи се у решењу Врховног суда Северне Македоније.

Решење Врховног суда ће бити достављено Министраству правде које доноси коначну одлуку о екстрадицији.

У решењу Врховног суда није наведено остаје ли Морина у притвору до одлуке министра правде.

Бивши припадник такозване ОВК Томор Морина је ухапшен на граничном прелазу Блаце на основу Интерполове потернице. Морина је оптужен за ратне злочине против човечности на КиМ у периоду од 1998. до 1999. године.

Танјуг