КРАЂА БЕБА: Уместо близанаца уписали абортус?!

После три деценије полицији се јавили сведоци – Емина Младеновић родила здраве бебе. Порођена у болници у Пожаревцу, у зору, на силу, у седмом месецу трудноће. Дечаци смештени у инкубатор, затим им се изгубио сваки траг.

емина младеновић
Фото: А. Станковић

Прошло је 28 година од када је, тада седамнаестогодишња Емина Младеновић, из околине Пожаревца, родила близанце, којима се изгубио сваки траг. У једином документу који је сачуван у пожаревачкој болници – протоколу интервенције, стајало је да је имала абортус. Скоро три деценије касније полиција је дошла до сведока који су видели да су Еминине бебе изнете живе из собе у којој се порађала!

Све се дешавало 1991, када је Емина дошла на редовну контролу у диспанзер за труднице, у седмом месецу трудноће. Докторка Ш. јој је рекла да је све у реду, али да ипак дође на ванредни преглед и да не оставља књижицу на шалтеру. Када је дошла, у ординацији су биле још две жене у белим мантилима.

– Докторка ме није прегледала, само су ми ове жене „узеле анамнезу“. Онда ми је докторка рекла да би свака трудница требало да проведе на испитивањима недељу дана, и да ја имам ту привилегију. Дала ми је упут за пожаревачку гинекологију – прича Емина, за Новости.

У болници, на одељењу гинекологије, већ код лифта сачекала ју је сестра са боцом инфузије. Сместили су је у четворокреветну собу поред породилишта. Из бочице је полако капала течност сатима. Тако је почео присилни порођај.

Емина Младеновић

– У поноћ су почели невероватни болови. Тачно у 3.39 родило се прво дете. Дечак. Породила сам се сама, на кревету, у соби са затвореним вратима. Тако гласно је заплакао да га је чула сестра на другом крају ходника и дотрчала припремљена, са маказама и чаршавима. Док је однела бебу, у 3.45 родила се и друга. Нисам знала да ли је жива јер није плакала – сећа се Емина.

Сестра Ј. се вратила и рекла да су два живорођена дечака стабилно, али су у инкубатору због тежине – један је имао кило и по, а други 950 грама. Њу су пребацили у собу за постоперациони опоравак. Нису је чак ни зашили.

Сутрадан нико није знао да јој каже шта је са бебама, док се одједном није појавила докторка Ш. из диспанзера и почела да кука: „Шта то би с нашим близанцима?!“ Никада није добила умрлицу, нити је видела своје синове. На једином папиру који је имала писало је да се није ни породила, него да је абортирала, а кривична пријава коју је поднела одбачена је.

– После 11 година поново сам родила близанце, у исто време када су се родили и први – у 3.39 минута и 3.45. Схватила сам то као Божји знак да су моји први синови живи. Не престајем да их тражим. Не желим да им мењам животе него само да знају да имају браћу и сестру – каже Емина.

У истрагу њеног случаја укључена је и Владина комисија за нестале бебе и Удружење „За истину и правду о бебама“, а Радиша Павловић из ових тела каже да је то једна од 165 истрага које се тренутно воде у шест градова:

– Тражио сам од надлежних да упознају Комитет министара, који ће сутра расправљати о томе колико је Србија испунила пресуду Европског суда око несталих беба, са овим истрагама. Од 2002. пријављено је 1.478 случајева нестанка беба. Како нас је обавестило Министарство правде, ниједан случај није застарео у смислу сазнавања истине и све истраге ће бити поново отворене.

емина младеновић
Градска болница у Пожаревцу

Специјално тужилаштво

Предложили смо да држава оснује посебно тужилаштво за нестале бебе, које ће сарађивати са специјализованим јединицама полиције. Њих би чиниле искусне екипе на терену, од којих су највише успеха имали у Пожаревцу и Крагујевцу – каже Павловић.

В. Црњански Спасојевић, Новости

1 коментар

  1. Продају се бебе из породилишта и домова за незбринуту децу,и служе се у СОТОНИСТИЧКИМ ритуалима на западу .Понајвише у САД али и у Европи у Енглеској Холандији Белгији тј углавном у монархијама где је „конзумирање дечјег меса “
    модерно“ али и у декадентним републикама као у Француској Немачкој тј свуда где богаташи имају паре са којима не знају шта ће Код нас на срећу има мало богаташа па ти перверзни не могу да формирају тајна удружења или ипак ? Пре неку годину лекари продадоше дете за печено прасе, Наши лекари нису захтевни, И печено прасе је довољно , Наше судство и полиција досад нису утврдили да се нешто слично дешава и код нас што значи да им је познато где је НЕСТАЛА СВАКА БЕБА

Comments are closed.