ОБРЕНОВИЋИ И КАРАЂОРЂЕВИЋИ РАМЕ УЗ РАМЕ На изложби портрета из две династије и „СРПСКА МОНА ЛИЗА“

Драгуљ ове изложбе свакако је једна од најлепших слика у историји српског сликарства, портрет краљице Наталије Обреновић, познатији као „српска Мона Лиза“, Стеве Тодоровића.

српска мона лиза
Фото: Александар Славковић, РАС Србија

Изложбом „Српски краљевски портрети“ 12. новембра отворена је нова изложбена сезона у Музеју историје, уметности и дипломатије, Дому Јеврема Грујића. На изложби су приказани најлепши портрети чланова славних династија Карађорђевић и Обреновић, први пут уједињених у уметности.

– Ми смо поносни што смо имали две краљевске династије, обе исковане у најтежим временима, у борби за ослобођење наше нације, а некако су оне увек раздвојене и не сматра се да су блиске колико заправо јесу. Људи који су живели у Дому Јеврема Грујића били су повезани са обе династије. Наум Крнар који је страдао са Карађорђем у Радовањском лугу родоначелник је, а затим наши преци од Јеврема Грујића па наовамо били су нераскидиво везани са породицом Обреновић. Зато ми је била жеља да направимо изложбу која ће спојити ове две династије, а с друге стране, портрети које су уметници тог времена радили за крунисане главе увек су били најлепши могући портрети.

Са отварања изложбе / Фото: Андрија Вукелић, Танјуг

Наша жеља је била да не прикажемо изложбу ни династички ни историјски него да уклопимо оно што је неуклопиво, као неки поп арт саме поставке. Да видимо како би изгледали краљица Марија и краљ Александар који се нису нити познавали нити су икад заједно стајали. Оно што треба српском народу на свим нивоима јесте помирење, дакле да ујединимо ове две српске династије кроз уметност. Ако Французи могу да знају свих својих 25 Лујева по годинама, моја жеља је да после ове изложбе наши посетиоци могу да наброје за ових 150 година, од 1804. до 1941, наше крунисане главе – каже за Блиц аутор изложбе Алек Цонић, један од потомака Јеврема Грујића.

Ружица Опачић, аутор поставке, испред портрета кнеза Александра Карађорђевића / Фото: Александар Славковић, РАС Србија

Изложбу је отворио министар културе Владан Вукосављевић 12. новембра, а дан касније од 15 часова отворена је за посетиоце и трајаће до 29. марта 2020. године. Биће организована предавања и књижевне вечери, као и вођене туре, сваког сата.

Ружица Опачић, ауторка поставке, истиче да ће кроз вођења и текстове који ће пратити изложбу посетиоци моћи да чују интересантне приче и неке податке које можда нису знали.

Изложени и лични предмети који су припадали краљевским породицама / Фото: Александар Славковић, РАС Србија

– Вероватно нису знали да је Милош Обреновић рођен као Милош Теодоровић те да је тек касније преузео презиме Обреновић од свог полубрата Милана Обреновића. Можда нису знали да је Карађорђе био кум на венчању Љубици и Милошу Обреновићу, а да се чак и касније краљ Петар Први, који се оженио кнегињом Зорком, окумио с Обреновићима, Милош је био крштени кум кнегиње Зорке. Постоје ту разноразне везе између обе династије и нису били толико подељени као што је то изгледало – открива Ружица Опачић делић интересантних података.

И једна и друга династија су биле велики љубитељи уметности и велики колекционари, па ће се на изложби наћи дела Паје Јовановића, Уроша Предића, Уроша Кнежевића, Влаха Буковца, Стеве Тодоровића и многих других. Драгуљ ове изложбе свакако је једна од најлепших слика у историји српског сликарства, портрет краљице Наталије Обреновић, Стеве Тодоровића, познатији као „српска Мона Лиза“.

Фото: Александар Славковић, РАС Србија

– Такође и карикатуре породице Карађорђевић и неких људи са двора које је радила Милена Павловић Барили у време када је са својом мајком живела на двору краља Александра – истиче ауторка поставке. Посетиоци ће моћи да уживају у ремек-делима сликарства која долазе из колекције Дома Јеврема Грујића, али и из највећих музеја и галерија широм Србије: Народног музеја, Историјског музеја Србије, Галерије Матице српске, Музеја града Београда, Народног музеја из Панчева, Галерије Милене Павловић Барили и Музеја Рудничко-таковског краја и колекцију Александра Младеновића Леке која представља чланове династије Обреновића у панк стилу. На изложби је такође и слика кнеза Павла, коју је уступила кнегиња Јелисавета Карађорђевић из своје колекције.

Невен Џодан, Блиц / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.