Да ли српски историчари праве нове јаничаре од наше деце? – Александар Раковић (ВИДЕО)

Историчар др Александар Раковић оценио је да се данас писање историје претворило у пројектовање будућих догађаја у складу са интересима великих сила и оних центара моћи који их контролишу.

др александар раковић
Др Александар Раковић

“Ови нови историчари не пишу онако како је било, него онако како би требало да буде у будућности, у складу са интересима империјалних сила које делују на нашим просторима. То смо видели посебно у протеклих 20 година где су западни историчари писали историју у складу са пројекцијама њихових политичких ментора, тако да је то била страшна девалвација историографске мисли. Немам ништа против ангажоване историографије и сам је негујем, али фабриковати чињенице да би се долазило до неких решења која су у складу са политичким циљевима за историју је апсурд. Међутим, то је сада узело маха и појавило се и код нас”, рекао је Раковић гостујући у емисији “Скенирање” у продукцији ХелмКаста.

Говорећи о Бигзовом издању историје за 7. разред основне школе у коме је написано да су “данак у крви” и отимање српске деце за време Турака заправо били прилика да млади Срби напредују, Раковић је нагласио да што тамо пише није тачно.

“Могућност вертикалног напредовања јесте постојала, али то је трећи могући корак у васпитавању јаничара. Прескочена су два која су кључна. Први је отимање од мајки, од породице, што је било трауматично. После тога ту децу је чекало преобликовање ума, па су тек тако преобликовани јаничари имали прилику да напредују вертикално и да добијају неке функције у османској империји, али су те функције углавном користили против матичног народа из кога су отети.

То је био конвертитски синдром, који је код њих требало да изазове осећај да треба да униште у себи оно из чега су потекли. То је, на нашу жалост, честа појава код српског народа, не само када је реч о  исламизацији, него и о хрватизацији, а данас и о новоцрногоризацији”, навео је Раковић.

Др Александар Раковић

Он је прецизирао да има неколико фактора који утичу на искривљавање историјских чињеница.

“Први фактор је тај који смо споменули – да неко ради за туђи интерес. Међутим, конкретно у овом случају о коме смо причали нисам сигуран да је то у питању. Мислим да су људи почели превише да философирају у тумачењу историјских чињеница. Чак и не сабирају један и један, него философирају над чињеницама и приказују неке догађаје у непостојећем светлу, онако како се нису одиграли, да би себи дали на значају да су посегли за неким новим решењима. У конкретном случају, то се показало без везе. Нисам се бавио уџбеницима ни за средњу, ни за основну школу. То је огромна штета што ми немамо људе од струке и неки савет који контролише шта пише у уџбеницима историје из којих деца данас уче”, истакао је Раковић.

Он је додао да се нама већ дешава да имамо тумачења да је Хашки трибунал био позитиван за Србе.

др александар раковић
Само преобликовани јаничари су имали прилику да достижу неке фунције у Отоманској империји: Др Александар Раковић

“Има историчара који се код нас баве 20. веком који баш тако тумаче Хашки трибунал. Погледајте свеске које објављују Фонд за хуманитарно право и Наташа Kандић. Видећете да има историчара који о томе пишу афирмативно по Хашки трибунал. Има тумачења која су се тицала српског народа, као да су Срби негативци, чак и у неким врло реномираним историјским часописима код нас. То је једно време био тренд, али ми се сада чини да се тај тренд мало смањио”, истакао је Раковић.

Аутор и водитељ емисије “Скенирање” у продукцији ХелмKаста Оливера Миливојчевић.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.