Финска политичарка шокирала: „Над Србима извршен геноцид, тврдње да су они чинили злочине су завера великих сила“

Над Србима је током прошлог века извршен геноцид, а лажне оптужбе да су чинили злочине у време распада Југославије дeо су кампање великих сила да би оправдале освајачке циљеве.

финска политичарка
Пирко Турпеинен / Фото: Youtube printscreen

Над Србима је током прошлог века извршен геноцид, а лажне оптужбе да су чинили злочине у време распада Југославије дeо су кампање великих сила да би оправдале освајачке циљеве, изјавила је некадашњи функционер финских социјадемократа Пирко Турпеинен.

Турпеиненова, која је угледни психијатар, била је посланик у финском парламенту, као и стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права Савета Европе.

У јавности је постала позната по подршци генералу Ратку Младићу, о чему је написала и књигу, а завршава нову студију у којој се бави низом догађаја који су обележили распад СФРЈ.

Међу њима је случај „Рачак“, који је пре две деценије био повод за агресију НАТО-а на Србију.

Турпеиненова је за портал Вести онлајн рекла да је случај „Рачак“ био само једна у низу провокација Срба.

„Зато ће моја следећа књига бити историја Холокауста и геноцида над Србима, како током Другог светског рата, тако и у време ратова деведесетих и НАТО окупације Косова“, истакла је она.

Турпеиненова каже да је на позив тадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића да пошаљу стручни тим који би утврдио околности страдања појединаца у Рачку, финско Министарство спољних послова из неког разлога именовало Хелену Ранту, а не, рецимо, професора Анти Пентила, врсног медицинског форензичара.

„Проблем је што Ранта није била компетентна да утврди чињенице. Њена одговорност је у ствари била да проучи аутопсијске извештаје које су сачинили патолози, али ни то није урадила. Уместо тога, она је рекла оно што јој је инструисано да каже од финског и немачког Министарства спољних послова. Оно што је она изговорила нема благе везе са истином“, истакла је Турпеиненова и напоменула да је Ранта, у ствари, зубарка.

И поред чињенице да су резултати обдукције били сакривени, навела је она, две године касније, стручњаци, међу којима је професор Пентила, имали су прилику да проуче ту документацију и објаве налазе у научном журналу.

„Реч је о журналу мојих колега, стручњака форензичке медицине. Показало се да су Ранта и њене колеге издали истину“, додала је Турпеиненова.

Фото: А. Станковић

На питање до ког закључка је дошла истражујући овај случај, она је одговорила да медицинске чињенице и подаци о полицијској акцији у покушају да избаци терористе из села никада нису били скривани, него транспарентни.

„Уосталом, у то су могле да се увере многобројне ТВ екипе, посматрачи ОЕБС-а… Сви су били присутни тако што их је управо српска полиција позвала да се својим очима увере у оно што се одиграло у Рачку, 15. јануара 1999. године“, рекла је Турпеиненова.

Она је подсетила и да су САД и Немачка, заједно са другим земљама НАТО-а, планирале окупацију целе Југославије.

„То недвосмислено показује и Анекс Б Споразума из Рамбујеа… Подсетићу да су земље, чланице НАТО-а, претходно економским санкцијама већ уцењивале Југославију и те уцене су трајале од 1992. године. Међутим, земља је опстајала. Зато државе НАТО-а нису више виделе алтернативу свом плану, осим да физички освоје простор бомбардовањем. САД су хтеле да направе војну базу на Косову и то су и урадиле“, истиче она.

Према њеним речима, пропаганда доминира западним земљама.

„Има много научних доказа и књига које преносе истину, међутим, преовладава пропаганда медија НАТО-а, која је већ стигла и у филмску индустрију, литературу и спорт. Србима је потребно да се чује њихова страна, кроз филмове попут оног о Јасеновцу или наступа угледних личности, као што је нобеловац Петер Хандке“, сматра Турпеиненова.

Срна / СБ