Брнабић: У знак захвалности Албанији што је прихватила мали шенген поклањамо јој два милиона евра

0

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да ће Србија донирати Албанији два милиона евра помоћи за отклањање последица прошлогодишњег земљотреса. Каже да је то и порука за заједничку будућности и другачије односе.

два милиона евра
Фото: РТС Printscreen

Ана Брнабић је новинарима у Бриселу, где је организована Међународна донаторска конференција „Заједно за Албанију“, рекла да Србија жели да покаже солидарност и подршку албанском народу.

Ана Брнабић је новинарима у Бриселу, где је организована Међународна донаторска конференција „Заједно за Албанију“, рекла да Србија жели да покаже солидарност и подршку албанском народу.

„Много смо радили на стабилизацији у региону и бољем повезивању. Драго ми је што је Албанија пристала и на ‘мини-шенген’ иницијативу. Ово је још један начин да покажемо да смо ту за све наше партнере, за све грађане из региона и онда када је тешко и када је невоља“, рекла је Брнабићева.

Комесар за проширење Оливер Вархељи објавио је на Твитеру да је укупно прикупљено 1,15 милијарди евра. Истакао је да је то снажна порука за Тирану.

Европска комисија се обавезала да донира Албанији 100 милиона евра, не рачунајући појединачне прилоге држава чланица.

Хрватска је, иначе, Албанији донирала милион евра, а Црна Гора укупно 750.000 евра.

Процењена штета настала од земљотреса у Албанији износи милијарду евра.

Састанци са званичницима ЕУ

Поред тога што је представљала Србију на донаторској конференцији, премијерка се састала са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског парламента Давидом Сасолијем, а имала је и радни ручак са комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Брнабић: Вучић и ја за нову методологију, Јоксимовићева опрезна
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да још није донета одлука да ли ће Србија искористити нову методологију проширења ЕУ или ће наставити по старом.

Новинарима у Бриселу је рекла да су председник Александар Вучић и она више за нову методологију, док је, како каже, министарка Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције опрезније што је, додаје, природно.

„Мени делује да је нова методологија много јаснија, много директнија. Има неких мана, на пример, ако не идете довољно брзо у реформама или не имплементирате реформе које су вам признате, онда можете чак да идете уназад“, рекла је Ана Брнабић.

Брнабићева је оценила да су ти разговори били добри и истакла да су сви похвалили напредак Србије.

„Са председником Европског парламента смо се договарали да одмах након избора посети Србију и нови сазив парламента, што је доста добро за нашу даљу европску перспективу. Са председником ЕК је био јако конкретан разговор око напретка Србије и посвећености нове Европске комисије агенди проширења“, рекла је Ана Брнабић.

Захвалност Урсули фон дер Лајен

Председница Владе Србије каже да је захвалила шефици Европске комисије која је, наводи, отворено причала о томе колико је Западни Балкан важан за ЕУ и колико је важна агенда проширења.

Како истиче, нова ЕК ће наставити да инсистира на томе да без Западног Балкана Европска унија није комплетна.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.