ЗАБРАНА ИЗГРАДЊЕ За мале хидроелектране стигло НЕ и из Сврљига

Скупштина општине Сврљиг донела је данас одлуку да забрани изградњу малих хидроелектрана на целој својој територији. Иницијативу да се донесе оваква одлука поднео је Милија Милетић, шеф одборничке групе Уједињене сељачке странке (УСС) која у сврљишком парламенту има 15 од 27 места.

скупштина општине сврљиг
Фото: Б. Јаначковић, РАС Србија

– Детаљним урбанистичким плановима који су прављени још осамдесетих година прошлог века, и на које ми нисмо имали утицај, постојала је могућност изградње малих хидроелектрана. Ми смо сада донели одлуку да се изградња МХЕ забрани због заштите природне околине јер ту само један човек има вајду, или двојица њих, а околина нема никакву корист. То је наш став и исправна ствар. Мислим да треба да сачувамо то што нам је природа дала. После ове одлуке више нико не може да добије дозволу за изградњу МХЕ на подручју Сврљига – каже Милетић који је и народни посланик у Скупштини Србије.

Он каже да на територији Сврљига није саграђена ниједна мала хидроелектрана те да им је жеља да то тако и остане како би се сачувала природа и водотокови који су посебно драгоцени у овом сточарском крају.

– Ми се залажемо за алтернативне видове енергије и сматрамо да више пажње мора да се фокусира на ветрогенераторе и соларне панеле, односно на енергију ветра и сунца. Што се тиче мини хидроелектрана морамо да будемо много обазриви јер се стање у природи мења а ми имамо проблема са водоснабдевањем. Те речице и потоци у потпуности нестану у току лета када падну водостаји. Па зар треба да и то мало што имамо уништимо да би се неко обогатио? Нама је битно да сачувамо реке јер се људи баве сточарством а имамо проблема са водоснабдевањем. Политика наше странке је – здрава храна, здрава средина, да сачувамо шта имамо, каже Милетић.

Према његовим речима сврљишка општина се простире на 497 квадратних километара а овај крај је познат по лепој и очуваној природи.

– Ми смо једна од ретких општина које имају сертификат зелене општине и желимо да задржимо тај статус. То је једино што нам је остало – каже Милетић.

Локалне самоуправе у Србији полако почињу да дижу глас против МХЕ а последњи град који је то учинио је Ужице где је почетком фебруара донета одлука да се до даљег неће издавати грађевинске дозволе за подизање малих хидроелектрана на водотоковима на својој територији.

нестанак хиљада километара река
Стара планина

Привремена забрана градње мини хидроелектрана биће на снази до усвајања новог Просторног плана. Ако овим актом, чије доношење се очекује током године, буде и предвиђена градња МХЕ, дозволе ће се издавати само за прибранске електране које не би угрозиле екосистем, услове надовњавања и слично, али не и у заштићеним и ризичним подручјима.

Одлуком СО Ужице је прецизирано да ће Просторни план забранити деривационо-цевоводне електране које штете водотоковима на целој територији града.

Бор је заказао јавну расправу ради измене просторног плана из којег би требало да буду избачене све планиране МХЕ, док је Параћин, који је недавно поништио једну правоснажно издату грађевинску дозволу за МХЕ на реци Грзи, део планова усвојио тако да у њима нема услова за изградњу ових постројења.

Скупштина града Пирота прошле године у септембру донела је одлуку да се из будућег просторног плана који ће бити израђен у току године, избришу све локације за мале хидроелектране на подручју заштићеног подручја Старе планине.

Бранко Јаначковић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.