Била је жена које су се Албанци ПЛАШИЛИ: Преминула удовица Енвера Хоџе владала је из сенке, а описана је као НАЈИЗОПАЧЕНИЈА супруга диктатора (ВИДЕО)

Изабрана је за лидера Демократског фронта Албаније 1988. године.

неџмије хоџа
Фото: Фејсбук

Удовица некадашњег албанског диктатора Енвера Хоџе, Неџмије Хоџа, преминула је у Тирани у 99. години.

Неџмије Хоџа је рођена 8. фебруара 1921. године у Манстиру, а њени родитељи су били из Дебра, пренела је Газета тема.

Њена породица се преселила у Тирану 1928. године и она се уписала на Педагошки женски институт. После ослобођења земље, студирала је књижевност и објавила неколико књига.

После пада Хоџиног режима, завршила је у затвору. Била је жена које су се Албанци деценијама плашили. За тадашњег албанског лидера удала се 1945. године. Имали су троје деце.

Године 1992. ухапшена је због злоупотреба државних фондова и осуђена на девет година затвора. Пошто се жалила на пресуду, казна је преиначена на 11 година затвора.

Изабрана је за лидера Демократског фронта Албаније 1988. године.

Неџмија је драматично пала у немилост власти после смрти свог мужа, али је остала највернији бранилац његовог изолационог режима, пише Би-Би-Си.

Ипак једном приликом је за Jutarnji.hr рекла како никада није имала ни најмање жаљење због злочина свог супруга.

Фото YouTube Printscreen

– Зашто тражити опроштај? Ни за чиме не жалим и ни за шта се не осећам одговорном. Поштовали смо законе који су били на снази у то време – рекла је она тада.

Тврдила је да њен супруг „није био диктатор, него идеалан челник који је знао да брани своју земљу од унутрашњих и спољних непријатеља који су је угрожавали“.

Многи сматрају да је супруга комунистичког диктатора била “ђавоља жена”, по наслову књиге Фахрија Балиуа, у чијем ју је предговору писац Исмаил Кадаре описао као „најгору, најизопаченију“ од свих жена диктатора. Али, њена пријатељица Вито Капо говорила је да је Неџмија „веома осетљива жена, пример мајке и супруге, увек уз Енвера“.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.