Дачић: Није искључено да је коронавирус део специјалног рата против Кине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је после посете Пекингу да је Кина земља која стоји на бранику света од коронавируса.

коронавирус
Фото: Tanjug/Roman Pilipey/Pool Photo via AP

„У Кини се боре да им коронавирус не угрози друштвене реформе и раст, јер је Кина друга економија на свету. Кина је на бранику света од вируса, да није Кине и таквих мера предострожности, све би било много другачије“, рекао је Дачић за Пинк.

Дачић је додао да није искључено да је коронавирус део специјалног рата против Кине и, подсетивши на панику која влада у неким земљама где је број оболелих неупоредиво мањи него у Кини, рекао да је та земља „озбиљно приступила проблему“.

„Захваљујући ригорозним мерама већ је 29.000 људи од 70.000 заражених излечено. То је велики успех“, нагласио је Дачић, наводећи да су све активности у Кини плански осмишљене.

Илуструјући озбиљност приступа заштити и превенцији против ширења коронавируса, Дачић је рекао како му чак није дозвољено да прошета центром Пекинга.

Истичући да на састанцима није било руковања, а да су нашој делегацији понекад мерили температуру која је основни показатељ болести када је изнад 38 степени, Дачић је нагласио је да је био „први страни министар у посети Кини од када је проглашена епидемија“.

„То је дирнуло кинеско руководство јер смо дошли у специфичном и тешком тренутку за Кину. А кинески председник Си Ђинпинг планира да у Србију дође у септембру“, рекао је Дачић.

Фонет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.