Несрећна судбина академаца у Србији: Књижевник погинуо док је гурао колица с дрвима (ФОТО)

0

Познати зајечарски песник и књижевник Љубиша Рајковић Кожељац (80) преминуо је прексиноћ у зајечарској болници где је пребачен  пошто је на њега у улици 7. септембар налетео путнички аутомобил зајечарских регистарских таблица.

кожељац
Љубиша Рајковић Кожељац / Фото: Сузана Божиновић

Наиме, Рајковић је гурао колица натоварена дрвима и грањем када га је ударио аутомобил. Неколико сати касније, упркост борби лекара, Рајковић је преминуо у болници.

Љубиша Рајковић Кожељац рођен је 4. фебруара 1940. године у књажевачком селу Кожељ, где је завршио Основну школу, док је Гимназију завршио у Зајечару. Београдски Филолошки факултет, одсек књижевност, завршио је 1963. године. На Филолошком факултету у Приштини је 1994. године одбранио докторску дисертацију.

Рајковић је аутор више од 60 књига. Сакупљао је народне усмене умотворине, писао је песме, есеје, биографије, монографије.

Цео свој живот посветио је писаној речи, а објавио је и многе приче и песме на дијалекту свог родног села.

Фото: Сузана Божиновић

Комеморација овом чувеном Тимочанину одржаће се у зајечарском Читалишту Матичне библиотеке ‘’Светозар Марковић’’ сутра у 10 сати. Сахрана је заказана такође за сутра, 6. марта, у 14 часова, на старом гробљу у Зајечару.

„Кожељац је погинуо тако што га је неко „покупио“ аутом док је несрећник гурао колица са дрвима и гранама које је ко зна где скупљао да би могао још неколико ноћи да се огреје. Ето, и тако несрећни књижевници, академски грађани ЕВРОПЕ понекад завршавају свој академски живот у 21. веку… ХОРОР! Живеће његова дела много дуже него они који су га осудили на ОВАКВУ СМРТ!“, био је један од Фејсбук – коментара на ову вест.

Сузана Божиновић, Курир / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.