Пандемија вируса COVID-19: 9 добрих разлога због којих не треба да паничите (ВИДЕО)

Поједини су, с разлогом, дубоко забринути, али забринутост не би смела да пређе у панику, а ево и због чега.

забринутост
Фото: Профимедиа

И пре него што је била проглашена пандемија, питање корона вируса било је веома озбиљно. За мање од два месеца COVID-19 се проширио на неколико континената. Пандемија подразумева континуирани пренос болести, истовремено на три или више различитих географских региона.

Иако се пандемија односи на географско ширење, а не на смртност вируса, оно што се свакако шири је пандемија страха, а корона вирусом највише су захваћени медији, пише The Conversation, бритаснки портал чији тим чине стручњаци са различитих универзитета и института.

Тачно је да постоји дубока забринутост и планирање најгорих сценарија, а последице сежу и у бизнис и економију, али све то није разлог за панику, а ево и због чега:

1. Зна се шта је у питању

Први случај АИДС-а описани су у јуну 1981. године и било је потребно више од две године да се идентификује вирус ХИВ који изазива болест. У случају COVIC-19, први случајеви пријављени су у Кини 31. децембра 2019. године, а до 7. јануара је вирус већ идентификован.

Зна се да је у питању нови корона вирус из групе 2Б, из исте породице као и САРС. Сматра се да је повезана са корона вирусом код слепих мишева, а иако вирус мутира, стопа мутације неће бити велика.

2. Зна се како се вирус открива

Од 13. јануара на располагању је тест за откривање вируса.

3. У Кини се ситуација побољшава

Снажне мере контроле и изолације које је Кина увела, сада им се исплаћују. Већ неколико недеља смањује се број нових случајева на дневном нивоу. У другим земљама се врши веома детаљно епидемиолошко праћење.

4. У 80 одсто случајева симптоми су благи

Вирус COVID-19 у 14 одсто случајева може проузроковати озбиљну упалу плућа, а у 5 одсто случајева клиничка слика може бити критична и са смртним исходом. Међутим, у чак 81 одсто случајева вирус или не изазове или изазове веома благе симптоме.

5. Људи се опорављају

Већина заражених људи је излечена. Постоји 13 пута више излечених пацијената у односу на смртне случајеве, и проценат у корист броја излечених расте.

6. Симптоми су веома благи код деце

Само у 3 одсто случајева јавља се код људи млађих од 20 година, а смртност код људи млађих од 40 година је само 0,2 одсто. Симптоми код деце су толико благи да могу да прођу незапажено.

7. Вирус може да се „опере“

Вирус може успешно да се „деактивира“ са површине коже раствором етанола (62-71 одсто алкохола), хидроген пероксида (0,5 одсто) или натријум хипохлорита (0,1 одсто) – и то за само један минут. Али идаље је често прање руку сапуном и водом најефикаснији начин за избегавање заразе.

8. Сви научници света заједно решавају проблем

Тренутно је време међународне научне сарадње. За око месец дана само на ПубМед-у може да се прочита 164 научних чланка о COVID-19.

То су прелиминарни радови о вакцинама, лечењу, епидемиологији, дијагнозама, клиничким аспектима итд.. Ове чланке написало је око 700 аутора из струке!

9. Већ постоје прототипи вакцина

У току је више од осам тимова широм света који траже вакцину против новог корона вируса.

Nacional Geographic Srbija