Затварају се кафићи, биоскопи и позоришта, војска излази на улице: Шта за обичне грађане значи увођење ванредног стања

Ванредно стања се проглашава у случају да постоји јавна опасност која угрожава опстанак државе или грађана.

ванредно стање
Нема кафића, позоришта, барова

Председник Србије Александар Вучић преломиће у недељу да ли ће у Србији бити уведено ванредно стање као вид заштите становништва од корона вируса који је захватио нашу земљу или ће, уместо тога, у примени неопходних мера бити ангажоване јединице Војске Србије.

Вучић је раније током дана казао да ванредно стање подразумева најтеже могуће мере и потпуну изолацију.

„Не искључујем ту могућност али оног секунда кад се уведе нема више кафића, позоришта, барова. Онда иде војска на улице, зна се шта на границе“, казао је Вучић после састанка Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица корона вируса по привреду.

Додао је да се ванредно стање по процедури уводи тако што министар одбране упути писмо председнику државе да је угрожена безбедност грађана.

„То даље иде у скупштину али с обзиром на забрану окупљања више од 100 људи у затвореном простору могуће је да председник Републике, председници Владе Србије и скупштине троструким потписом уведу ванредно стање“, казао је Вучић.

Ванредно стања се проглашава у случају да постоји јавна опасност која угрожава опстанак државе или грађана, Народна скупштина проглашава ванредно стање.

Одлуку о ванредном стању доноси Скупштина већином гласова, а ако посланици нису у могућности да се састану, као што је саад случај (забрањена окупљања више од 100 људи у затвореном простору, а за одлучивање неопходан кворум од 126 посланика) одлуку могу да донесу председник државе, премијер и председник Народне скупштине.

Ванредно стање траје најдуже 90 дана, после чега се та одлука може продужити на још три месеца. За то време Скупштина се састаје без посебног позива и не може бити распуштена.

Проглашавајући ванредно стање Народна скупштина може прописати мере којима се одступа од Уставом зајемчених људских и мањинских права. И у овом случају, ако Скупштина не може да се састане, одлуку могу да донесе уредбом влада уз супотпис председника државе.

Ако одлуку о ванредном стању и посебним мерама нису донели посланици, Скупштина мора да је потврди у року од 48 сати од доношења или чим буде у могућности да се састане. Ако одлука не буде потврђена, ванредно стање престаје да важи завршетком прве седнице Скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Мере којима се одступа од људских и мањинских права не смеју да доведу до разликовања на основу расе, пола, језика, вероисповести, националне припадности или друштвеног порекла

Такође, ни у ком случају не могу се суспендовати права која се односе на неповредивост физичког и психичког интегритета, забрану ропства, право на правично суђење и слично.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.