Вучићевом куму још 2,3 милиона евра за „чисту“ струју – потрошачима већи рачуни

0

Компанијама чији је власник или сувласник Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића, „Електропривреда Србије“ је прошле године исплатила мало више од 2,3 милиона евра за струју из малих хидроелектрана, открива КРИК. Петровићеве компаније су и претходних година добијале милионске износе од државе.

никола петровић

За „чисте“ киловате струје из малих хидроелектрана државно предузеће „Електропривреда Србије“ (ЕПС) прошле године исплатило је 21,8 милиона евра фирмама које имају статус повлашћених произвођача.

Највише новца – 3,9 милиона евра ЕПС је исплатио сопственој ћерки фирми „Дринско-лимске хидроелектране“, док су на другом месту са око 2,3 милиона евра фирме повезане са Николом Петровићем, Вучићевим кумом и некадашњим директором „Електромреже Србије“.

Ово није први пут да је на рачуне компанија у којима је Петровић власник или сувласник отишло највише новца који је држава издвојила за куповину струје од приватних мини-хидроелектрана. Током 2018. године држава је компанијама које су повезане са Петровићем дала готово 3,1 милиона евра, а годину дана раније око 2,9 милиона евра, како је раније открио ЦИНС.

Петровић је, како је то сам рекао, у посао са мини-хидроелектранама ушао 2009. Био је директор „Еко Енерго Груп“, фирме која је 2010. године постала први повлашћени произвођач струје у Србији.

Након што су Александар Вучић и Српска напредна странка дошли на власт, Петровић је 2012. године добио место директора предузећа „Електромреже Србије“. На његовом челу био је до 2016. године.

По одласку са функције, Петровић је обновио приватне послове – производњу струје и градњу мини-хидроелектрана, али почео и да улаже у некретнине. Како је КРИК раније открио, он и његова супруга постали су власници две виле у елитним насељима у Београду, вредне више од четири милиона евра.

Од Драгана Клисуре, свог партнера у послу са мини-хидроелектранама, Петровић је у јануару 2017. године за 220.000 евра купио фирму посредством које је постао сувласник „Еко Енерго груп“ која је годинама уназад остваривала милионске приходе од државе.

Осим њега, сувласници у овој фирми су Клисура, Ненад Ковач, познатији као Неша Роминг, власник „Техноманије“ и низа других фирми, као и Вера Ристић, мајка Јелене Ђоковић, супруге тенисера Новака Ђоковића.

никола петровић
Никола Петровић

Петровићеве хидроелетране

Петровићеве фирме контролишу мини-хидроелектране Горње Гаре (1 и 2), Доње Гаре (1, 2 и 3), Ливађе, Тегошница, Јабуковик и Жупањ. Већина се налази на реци Власини и њеним притокама, док је Жупањ на Јошаници.

Кум председника данас је власник или сувласник девет малих хидроелектрана.

Мале хидроелектране не могу да произведу много струје, а њихов утицај на животну средину је штетан. Због тога је улагање државе у њих спорно. Нарушавају еко-систем, доводе до појаве клизишта, урушавања путева, мењања речних токова и исушивања река. Грађани који живе надомак река где се граде поједине мини-хидроелектране већ дуже време протестују тврдећи да оне служе само интересу инвеститора.

Србија се 2012. у договору са Енергетском заједницом обавезала да ће улагати у обновљиве изворе енергије. Према њиховом захтеву, до 2020. требало је да 27 одсто од укупне потрошње долази из чистих извора. Држава је произвођачима дала повлашћен статус – струју коју произведу ЕПС откупљује по вишим ценама, а новац се обезбеђује од потрошача – односно грађана којима су посебном накнадом увећани рачуни за струју.

ЕПС је укупно за струју произведену из обновљивих извора, односно мини-хидроелектрана, ветропаркова, биогаса, биомасе и соларних извора, 2019. исплатио 116 милиона евра, готово двоструко више него претходне године.

О некретнинама Николе Петровића прочитајте овде

Бојана Павловић, Крик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.