Вучић: Верујем да до 2026. постајемо ЧЛАНИЦА УНИЈЕ

Верујем да улазимо у нову фазу односа са Европском унијом (ЕУ), и верујем да до 2024. године и краја мандата нове владе завршавамо сва поглавља, и да чланица Уније постајемо 2026. године, каже председник Србије Александар Вучић.

јединствено тржиште
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Он је након састанака са највишим европским званичницима у Бриселу рекао да су евроинтеграције интерес Србије, и да је о томе разговарао са саговорницима.

Он је навео да је о томе више од сат времена разговарао са председницом Европске комисије (ЕК) Урсулом Фон дер Лајен, али и са осталим званичницима.

Како је казао, ускоро се очекује и наставак дијалога Београда и Приштине, али да ће се пре тога десити Самит који ће се тицати наставка дијалога и даљег убрзавања европског пута Србије, и на коме ће бити представници највећих земаља.

 

View this post on Instagram

 

„Imali smo danas veoma važne razgovore. Jedna od suštinskih stvari u našoj politici u narednom periodu mora da bude ubrzanje evropskog puta Srbije. Danas sam o tome razgovarao sa predsednicom Evropske komisije @ursulavonderleyen, hvala joj na tome, kao i sa @miroslav.lajcak i Oliverom Varheijem. Ima nekoliko važnih vesti. Uskoro očekujemo nastavak dijaloga, a pre toga očekuje nas veliki Samit, na kome mislim da će biti predstavnici dve najveće evropske zemlje i koji će se ticati nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i ubrzanja našeg evropskog puta. Postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali istovremeno veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo svoj evropski put. Razgovarali smo i o svim važnim stvarima o nastavku dijaloga, to su gotovo svakodnevni razgovori. Uveren sam da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa Srbije i Evropske unije.“- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa predsednicom Evropske komisije @ursulavonderleyen. ????

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

– Шустина је питање како да Србија убрза свој ЕУ пут и како да добије гаранцију за чланство, кад испуни оно што се од ње тражи, пре свега по питању различитих реформи, да може да добије зелено светло за ЕУ – рекао је Вучић.

Говорећи о данашњим разговорима, које је поред Фон дер Лајен имао и са комесаром за проширење Оливером Вархељијем и изаслаником ЕУ за дијалог Мирославмом Лајчеком, Вучић каже да је једна од сустинских ствари у нашој политици у наредном периоду мора да буде убрзање европског пута.

Како је казао, једно од питања је и како да Србија убрза свој пут, а за ЕУ да добије гаранције за чланство када испуни обавезе.

Каже да је било речи и о инфраструктурном повезивању региона које је, како је казао, за нас важна тема.

Л.Г, Блиц