Русија направила лек против Ковида — јесењег таласа неће бити

Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.

авифавир
Фото: Иља Питаљев, Спутњик

Стварање лека против ковидa-19 може се упоредити само са открићем антибиотика који су човечанство спасили од бактеријских инфекција. А Русија је једна од првих земаља која је напрaвила лек против нове опасне болести.

Клиничка истраживања су показала да је његова ефикасност 90 одсто, то јест, девет од десет особа уз благовремено лечење загарантовано неће преминути.

У потрази за новим лековима

Обично су потребне године да се пронађу одређени лекови. Зато док су неки научници ужурбано почели да праве вакцине против вируса корона, други су одлучили да испробају већ постојеће лекове.

Посебно су тестирани антивирусни, имуномодулаторни и респираторни препарати. Посебне наде су биле положене на амерички лек ремдесивир који се користио против еболе и показао се ефикасним у борби против изазивача болести САРС и Мерс, као и на јапански лек за лечење грипа фапипиравир.

Оба лека имају широк спектар деловања против РНК вируса, у које спада и САРС ков2. Они сузбијају РНК-усмерену РНК полимеразу — ензим неопходан за репликацију патогена у ћелијама. Остали лекови само спречавају продирање вируса у ћелије.

Ремдесивир је успешно прошао клиничка тестирања у САД и Немачкој, и 1. маја Управа за храну и лекове САД је, по поједностављеној процедури (два дан након завршетка тестирања), издала дозволу за „хитну употребу“ ремдесивира за лечење ковид-19.

Руски научници и представници фармацеутских компанија су узели јапански лек као основу, брзо су спровели клиничка испитивања и покренули производњу лекова на основу фавипиравира.

Од Фавипиравира до Арепливира

Компанија Toyama Chemical, која је део корпорације Fujifilm Holdings, развила је фавипиравир као лек против грипа 2002. године. Међутим, експерименти на животињама су показали да се он не може користити током трудноће због могућих негативних ефеката на ДНК детета и ризика од оштећења фетуса, па су се појавиле потешкоће са добијањем одобрења.

Фавипиравир су 2014. године регистровали под трговачким називом авиган. Дозвољено је да се користи само за нове врсте грипа који су отпорни на друге антивирусне препарате, односно, као крајње средство. За шест година таква ситуација се није десила и могли би заборавити на лек да није било вируса корона.

У фебруару 2020. године у Кини, где фавипиравир издаје компанија Zhejiang Hisun Pharmaceutical као лек против грипа под трговачким називом фавилавир, препарат су тестирали у лечењу ковида-19. У марту су то исто учинили у Јапану и Италији.

У априлу и мају у Русији су три фармацеутске компаније: „ХимРар“, „Промомед“ и „Технологија лекова“, започеле клиничка испитивања различитих варијанти лека. Први лек који је одобрило Министарство здравља био је авифавир, који су развили у „ХимРару“ уз подршку Руског фонда за директне инвестиције. И сада још један — арепливир који производи компанија „Промомед“ у фабрици „Биохемичар“ у Саранску.

„Сложеност нове коронавирусне инфекције је у томе што није било лека који делује етиолошки, то јест, уклања узрок“, рекао је председавајући управног одбора ДОО „Промомед“ Петар Бели. „Узели смо молекул створен у Јапану за лечење друге болести и једно смо од првих који су спровели клиничка испитивања великих размера. У томе је Русија испред многих земаља“.

АД „Биохемичар“ један је од највећих произвођача лекова. Компанија са комплетним циклусом производи све врсте лекова.

„Имамо велик биотехнолошку платформу — запослени, уређаји, технологије, научници и клиничари, који раде са нама. То нам је омогућило да напредујемо поприлично брзо. Запослили смо биологе. Људи су радили без слободних дана. Морали смо поново да рачунамо дозе и курсеве, да одређујемо колико чиста треба да буде супстанца. Као резултат тога, сва технолошка решења су управо наша“, истиче Бели.

Доказана ефикасност

Клиничка испитивања у којима је учествовало 210 пацијената са потврђеном коронавирусном инфекцијом у умереном степену, спроведена су у медицинским установама у Москви, Санкт Петербургу, Саранску, Смољенску и Рјазању.

Код 70 одсто пацијената који су узимали овај антивирусни лек, дошло је до преокрета првих дана болести, а после четири дана вирус је нестао из организма. Десетог дана РЛП-тест код сто одсто испитаника је био негативан. У контролној групи која је примала стандардни третман, 70 одсто људи се опоравило за то време.

„Арепливир“ је дао веома добре резултате. Буквално трећег дана људима је опала температура, симптоми опште интоксикације брзо су се повукли и побољшало им се здравље. Десетог дана, обим оштећења плућа смањен је за 25-35 одсто“, истиче чланица Руске академије наука Лариса Баликова, директорка Медицинског института Мордовског државног универзитета „Огарјов“, једног од центара у коме су се спроводила истраживања.

Није било нежељених ефеката, осим тога да препарат не смеју узимати труднице.

Што пре се почне са терапијом, већа је ефикасност и нижи ризик од компликација. „Блокирање репликације вируса одмах даје ефекат. Лекари раније нису имали такав лек“, истиче Бели.

Тајна ефикасности

Чињеница да су за тако кратко време развили и покренули производњу иновативних лекова чија је ефикасност потврђена клиничким испитивањима, представља нешто, што је по мишљењу стручњака, јединствена ситуација.

„Пронашли смо лек за нову болест за месец и по дана. Раније је било немогуће поверовати у то. Али то није заслуга само биолога који су брзо синтетизовали лек. Обједињавање напора системских биолога и клиничара, научника и произвођача, било је могуће захваљујући законодавним иницијативама владе“, коментарише руководилац клиничких испитивања Руске академије наука Дмитриј Пушкар.

Реч је усвојеној 3. априла резолуцији број 441.

„У складу са овим документом, клиничка испитивања, фармацеутска испитивања и процена стручњака, спроводе се у потпуности, али се дозволе за клиничка испитивања не издају за неколико месеци, као раније, већ за неколико дана. Резултати ових испитивања се такође брзо оцењују“, наводи Петар Бели.

„А то се не односи само на фавипиравир. Наше колеге су такође брзо произвеле моноклонска антитела која блокирају интерлеукине, спречавајући развој цитокинске олује код пацијента са коронавирусном инфекцијом. Влада је пружила невиђену прилику фармацеутској индустрији да здравству пружи иновативне лекове који спашавају живот човека“.

Када ће лек бити доступан

Клиничка испитивања арепливира су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за пренос Министарству здравља. Ако их министарство прегледа одмах и преквалификује привремену потврду у трајну, лек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће за све бити обезбеђен лек који спашава живот.

„Без обзира на други талас болести које се предвиђа на јесен, ми имамо „заштитни кишобран“, истиче Петар Бели.

Антивирусна средства, блокатори интерлеукина и антибиотици су три компоненте комплексне терапије за лечење ковида-19. Први блокирају репликацију вируса, његово размножавање, а без тога он живи у организму неколико сати. Други спречавају развој прекомерне аутоимуне реакције која изазива неконтролисану упалу. Трећи се боре са бактеријским патогенима. И сада се сви ови лекови производе у Русији.

Спутњик