Синдикат лекара: Вучић изнео низ неистина у интервјуу на РТС

Својим наступом на јавном сервису РТС-а 2. јула председник Србије Александар Вучић је у свом маниру поново покушао да манипулише информацијама, износећи низ неистина и полуистина, тврде у Синдикату лекара и фармацеута, чији је председник др Раде Панић.

александар вучић

Из овог струковног удружења стигао је деманти у ком су таксативно негирали Вучићеве изјаве „у којима је присвајао туђе заслуге, покушавао да негира чињенице из Санџака, али и лажно приказао стање у комплетном здравству“, пише Нова.рс.

„Фотографије на којима су приказани вентилатори су фотографије од 6. априла, када је председник лично доставио вентилаторе. Ниједна од приказаних фотографија не показује вентилаторе у фукнкцији, нити се на тим фотографијама може пребројати 10 (десет) клиничких вентилатора. Такође, у два наврата се изјављује ‘ово су респиратори’, али се исти не виде на фотографијама које се приказују. Реч је о вештој манипулацији широким јавним мњењем које је недовољно упућено у тематику“, наводи се у демантију синдиката.

У њему се истиче да се погрешно интерпретира и тачан број респиратора у пазарској болници, с обзиром да их по Вучићевим тврдњама има бар осамнаест, мада се они на фотографијама нигде не виде.

У прилог нетачности ове информације нажалост говори и велики број тешко оболелих из Пазара који се, управо због недостатка респиратора, свакодневно шаљу у болнице у Ужицу и Крагујевцу.

Синдикат је демантовао и тврдњу да је у Нови Пазар „стигло 22 лекара, 22 лекара и здравственог особља“, тврдећи да је сасвим проверљиво да је у пазарску болницу послато „максимум девет лекара, а да су остало медицинске сестре и техничари“.

Вучић је у гостовању на РТС такође обавестио грађане да је његова Влада „изградила Дијагностички центар који смо заједно са нашим пријатељем шеиком Мухамедом бин Заједом за 5 милиона евра подигли у Новом Пазару“, мада у Синдикату тврде да је „према свим доступним подацима Дијагностички центар у Новом Пазару изграђен и опремљен искључиво донацијом Уједињених Арапских Емирата“.

Председник је у интервјуу тврдио и да је држава недавно уложила још шест милиона евра у пазарску болницу.

„Наравно, они имају и општу болницу у којој смо сада реновирали и ангио салу, уложили огроман новац у ту ангио салу, дакле негде око 680 милиона то је више од шест милиона евра само да бисте имали у виду“, поручио је Вућић гледаоцима, прећуткујући да од тих шест милиона држава ни он нису дали ни динара.

„Реч је о донацији Европске уније, што је доступно као податак и на сајту Делегације Европске уније у Републици Србији. У вези са тим, и болница у Новом Пазару је такође на списку установа чије је опремање и реновирање финансирала ЕУ“, поручују из Синдиката, истичући да је ова информација проверљива и доступна свима, па и председнику.

Др Раде Панић / Фото: Синдикатлфс.рс

„Лекаре не плаћају ни Вучић, ни Влада, него грађани“

Оно што је додатно подстакло синдикалце да демантују скоро читав наступ председника су управо неистине изнете око плата медицинског особља у Пазару, али и генерално у здравству.

„Десет милиона годишње само за плате дајемо здравственим радницима, техничком особљу и административним радницима који раде у здравственом сектору у Новом Пазару, у ДЗ, ОБ и дијагностичком центру. 1.344 особе. 10 милиона евра годишње, нето“, рекао је Вучић, тврдећи да у пазарској болници има сасвим довољно здравствених радника, „пошто кажу људи да нема радника. 1.344 радника од тога 252 лекара у Новом Пазару које плаћа држава Србија“.

Из Синдиката подсећају председника да лекаре не плаћа он, нити Влада Србије, него њени грађани.

„Плате запослених у здравственом систему се финасирају претежно из доприноса за здравствено осигурање. Дакле, не плаћа држава Србија, но грађани. Тако, за 12 месеци прошле године укупно (не само за плате) за Општу болницу Нови Пазар издвојено је: око 64,7 милиона динара из буџета РС, док је једна милијарда и 235 милиона издвојена из буџета здравственог осигурања! За плате, накнаде и додатке запослених је од тога издвојено око 683 милиона из буџета здравственог осигурања, док је из буџета РС за ову намену издвојено само 142.000 динара. Држава Србија је прошле године за плате запослених у Општој болници Нови Пазар извојила нешто више од 1.000 евра. Ове године, у првих три месеца из буџета РС за плате у овој установи није отишао нити један динар“, наводи се у саопштењу.

Лекари су такође демантовали и председникову изјаву на РТС где је истакао да смо „повећали два пута плате у току ове године, једном редовно и једном у априлу месецу“, постављајући јасну разлику између повишице и стимулације на плату.

„Плате здравственим радницима нису повећане ове године. Последње повећање плата датира од новембра 2019. године. Априла 2020. године утврђен је само додатак на плату! Не ради се о сталном повећању како се и у ранијим изјавама наводило, већ о додатку на плату, тзв. ‘стимулацији’, која се везује за рад за време епидемије. Домашај додатка на плату се умногоме разликује од повећања плате, а да би грађанима било јасно – оболели здравствени радник не добија ‘повећање’ од 10 одсто, здравствени радник коме је наложена мера изолације (самоизолације), јер је био у контакту са пацијентом, такође не добија 10 одсто повећања, лекарима на специјализацији, који држе огроман део посла, се не уплаћује овај додатак“, наводи се у демантију Синдиката.

Н1

1 коментар

Comments are closed.