„Деца ми ПЛАЧУ, како да им објасним“: Српски свештеник годинама живи и ради по закону у Америци, а сада га ПРОТЕРУЈУ У СРБИЈУ

0

Свештенику СПЦ Александру Вујковићу прети депортација из САД где је живео годинама и водио цркву, због, како каже, грешке његовог адвоката.

свештеник александар вујковић
Фото: Wsmv.com Screenshot

Вујковић се најпре преселио у САД 2009. године где је студирао теологију у Илиноису. По завршету студија 2013. године вратио се у Србију, оженио се па кренуо назад у САД да оснује породицу…

Живео је у Нешвилу од 2014. године, помогао је да се изгради српска православна црква Свете Петке и постао њен први свештеник са пуним радним временом.

Вујковић каже да је све време свог боравка у САД увек поштовао легални имиграциони протокол.

– Стварно сам све радио по закону. Пријављивао сам порез, радио сам – рекао је.

Међутим, како каже, грешка његовог адвоката довела је до тога да он мора да се врати у Србију до 16. августа иначе му прети депортација.

– Било је врло тешко то прихватити, али то је стварност и не желимо да овде будемо илегално. Желимо да све буде легално, и то је разлог због којег се враћамо у Србију и поново ћемо поднети захтев за зелену карту из Србије – рекао је он.

Вујковић каже да је његов адвокат заборавио да укључи верску радну визу у његову пријаву за зелену карту и да ју је послао без ње. До фебруара ове године одбијена му је нова виза којом је започело шестомесечно одбројавање до депортације.

После подношења захтева за ретроактивну визу и жалбе, Вујковићу је у јуну поново ускраћена виза.

Роберт Благојевић, председник одбора цркве Свете Петке, испричао је за Њуз фор Нешвил да имиграциони правници кажу да Вујковић мора да се врати у Србију и поново поднесе захтев за зелену карту.

“Мислим да на националном нивоу постоји свест да је систем сломљен, и да се нешто мора учинити. Имате случај оца Александра и његове породице, који су изузетни грађани, поштују закон, доприносе заједници и обогаћују је. Нажалост, пошто је процедура таква каква је, они ће бити кажњени”, рекао је Благојевић.

Он је рекао да је покушао да се обрати самом председнику Трампу да види да ли он може нешто да уради, пошто су му лидери Конгреса рекли да они ништа не могу да ураде да би утицали на имиграциони систем.

– То је непознаница за нас. Ко зна шта ће се десити – рекао је Благојевић.

Према његовим речима, црква Свете Петке је углавном окупљала избеглице после рата у бившој СФРЈ.

Он је рекао да ће Вујковића мењати привремени свештеник, док се не реши његово питање.

– Учинили смо све што смо могли током ових последњих неколико месеци да покушамо да поправимо ситуацију, а у једном моменту схватите да се борите против америчке владе – рекао је Благојевић.

Свештеник Вујковић каже да ће он, његова супруга и деца вероватно отићи пре рока од 16. августа, јер морају да координишу летове, а многи су отказани ван земље. То значи да ће морати брже да се спакују.

Отац Александар Вујковић / Фото: Youtube News4 WSMV Nashville Printscreen

– Тешко ми је да деци објасним да не могу да понесу све своје играчке у Србију, она плачу, то није нимало лако – рекао је он.

То такође значи и да мора да остави црквену заједницу.

– Та црква, она је део мене. Знате, и ова парохија, такође је део мене и моје деце рођене овде у Нешвилу. Ми смо као једна велика породица, знате. И добро се познајемо. Проводимо време једни с другима, па ми ова парохија много значи – рекао је свештеник.

Њуз4 се обратио Центру за имиграцију и царину који је проверио и потврдио да је Вујковић тренутно законито у земљи, али не може да нагађа шта ће да се догоди ако остане, пошто му истекне виза. Њихова канцеларија не издаје нити укида визе. То ради Америчка служба за држављанство и имиграције која није одговорила на питања новинара.

Извор:  News4Nashville

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.